2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jogellenes összekötni az önkéntes túlórát a cafetériávalForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-08 19:43:37
Címkék: Bihari hírek
Az egyik szakszervezethez futott be egy elég furcsa nyilatkozat az önként vállalt túlóráról, ahol a dolgozó egyszerre nyilatkozott a cafetériakeretéről, és arról is, hogy hajlandó 400 órát önként dolgozni.

 

Megnézettük egy munkajogásszal azt a nyilatkozatot, amely az egyik szakszervezethez futott be múlt héten. A dokumentumban az idei cafetériakeret elosztása után második pontként szerepel, hogy a Munka törvénykönyve 109. paragrafusa alapján az önként vállalt túlmunkát a munkaviszonyom megszűnéséig az éves keretben vállalom.

A nyilatkozatot a munkaadó és a munkavállaló is aláírta. A Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke, Székely Tamás nem árulta el, mely cégről van szó, és abban sem biztos, hogy valóban be is hajtják ezt a vállalást.

Ez elég durva – kommentálta a konkrét esetet Viszkó László munkajogász. Az a része ugyan stimmel, hogy a felek ugyan írásban állapodtak meg, mégis jogellenes az ilyen típusú nyilatkozat, szerinte joggal való visszaélés, hogy két össze nem tartozó dolgot kötöttek össze, és ezzel komoly érdeksérelmet okoztak a munkavállalónak.

A szöveg önmagában is megtévesztő: nem elég, hogy nem részletezték, hogy a 400 óra hogyan tevődik össze (kollektív szerződés esetén a 300 órát emelhetik 400-ra, minden más esetben a 250 óra emelkedik 400-ra), de az is hiányzik a nyilatkozatból, hogy a dolgozó év végén visszamondhatja a túlmunkára vonatkozó vállalását. Ebben a nyilatkozatban pedig az szerepel, hogy a munkaviszonya megszűnéséig vállalja azt.

Ezt egyszerűen nem lehet odaírni. Nemcsak megtévesztő, hanem jogsértő is, ez rosszhiszemű joggyakorlás.

 

Azt nem tudni, hogy a nyilatkozat aláírása előtt milyen tájékoztatást kapott a dolgozó, de Viszkó szerint önmagában a paragrafus hivatkozása nem elég. A munkajogász azt mondja, ilyen nyilatkozat esetén a dolgozó simán áthúzhatja a második pontot, úgy is aláírhatja a papírt.

Bár a megállapodásra nincsenek szabályok, Viszkó szerint alapvetően ezt a munkaszerződésben kell rendezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!