2024. április 24. Szerda, György.
 
Ön laktózérzékeny? Tudja, hogy ezért adókedvezmény jár?Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-12 18:08:16
Címkék: Bihari hírek
Évente több tízmilliárd forintot hagynak az államnál a laktózérzékenyek, akiknek a többsége nem is tudja, hogy a betegségük miatt adókedvezményre jogosultak – írja a G7.hu. Pedig a laktózintolerancia különböző változatai szerepelnek a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek listáján, amelyek miatt az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt lehet igényelni.

A logika az adókedvezmény mögött az, hogy a laktózérzékenyeknek sok extra költséget jelent a betegségük, mert a laktózmentes tejtermékek jóval drágábbak a normál tejtermékeknél, a laktózmentes tej például 50-70 forinttal drágább a sima tejnél. Ezt kompenzálandó a laktózérzékenyek a G7 számításai szerint a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az adójukat, vagyis a 2019-es minimálbérrel számolva évente úgy 82,8 ezer forinttal kevesebb adót kellene fizetniük. És hogy hány embernek járna ez a kedvezmény? Egész pontos adatok nincsenek arról, hogy hány laktózérzékeny ember él az országban, mert nem minden korcsoportból vannak adatok, a portál szerint viszont hozzávetőleg 670 ezren lehetnek jogosultak erre az adókedvezményre.

Viszont nagy részük valószínűleg nem él ezzel a lehetőséggel. A NAV 2017-ben arról számolt be a parlamentnek, hogy összesen 13,8 milliárd forint értékben érvényesítették az adókedvezményüket azok, akik a fent említett listán szereplő betegségekben szenvednek, vagyis nem csak a laktózérzékenyek. Viszont a portál számításai szerint ha csak a 670 ezer laktózérzékeny igényelte volna vissza az adóját, már akkor több mint 50 milliárd forint kedvezményt kellett volna érvényesíteniük. Az idei minimálbérrel számolva pedig már 55 milliárd forintot igényelhetnének vissza a laktózérzékenyek.

 

Fotó: Nagy Zoltán / MTI

Az adókedvezmény igényléséhez igazolást kell kérni a háziorvostól, bár állítólag az orvosok nagy része sem tudja, hogy pontosan milyen papírt kellene kitölteni az igényléshez. Az igazolást aztán az orvosnak kell a NAV-nál leadnia.

Oda kell viszont figyelni az adóbevallásnál az adózónak is. Az állam sem ajánlja fel automatikusan a kedvezmény igénybevételét, és a NAV elektronikusan felajánlott bevalláskitöltésben sem szerepel automatikusan ez a kedvezmény, hiába igazolta magát a beteg az előző években, vagyis ezt a sort minden évben manuálisan ki kell tölteni, különben ugrik a kedvezmény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!