2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Vizsgálja a GVH az Emag black friday akciójátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-12 18:20:41
Címkék: Bihari hírek
Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított az Emag webáruház legutóbbi black friday akciója miatt, amely feltételezhetően a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat  tilalmába ütközött – írja csütörtöki közleményében a GVH.

A GVH valószínűsíti, hogy a webáruházat üzemeltető S.C. Dante International S.A. nem megfelelően alakította ki és ellenőrizte 2018. novemberi black friday akciója feltételeit, árazását, illetve kedvezményrendszerét. A hatóság feltételezi azt is, hogy a cég tévesen mérte fel a szükséges készletmennyiséget – a várható érdeklődés nagyságához képest. A vállalkozás az akció idején tanúsított magatartásával megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát, hiszen nem tartotta szem előtt a szakmai gondosság követelményét – olvasható a közleményben.

 

Fotó: emag.hu

Az áruház saját becslése szerint az Emag weboldala a black friday napján 2,7 millió egyedi látogatóval rendelkezett, a rendelések összértéke pedig 6,8 milliárd forintot tett ki. A fogyasztói döntéshozatal feltételezett torzítása így olyan széles körben valósulhatott meg  GVH szerint, amely hatással lehetett a versenyfolyamatokra is.

Arról, hogy az Emagon és hasonló webáruházakon milyen anomáliákat és gyanús leárazásokat lehetett találni a november 23-i nagy black friday alkalmából, arról mi is írtunk korábban . A GVH korábban már az Alza.hu webáruház leárazásait is vizsgálni kezdte.

A GVH azonban hangsúlyozza, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a hatóság szerint a vállalkozás jogsértést követett el. „Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható" – írja a versenyhivatal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!