2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
ÁSZ: Nem csak a nyugdíjasokat lehetne visszavinni a munkábaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-12 18:58:56
Címkék: Bihari hírek
A fiatalokra, a kisgyerekesekre, a kisebb falvakban élőkre és a megváltozott munkaképességűekre is szükség van, hogy teljesüljön a kormány foglalkoztatási célja.

 

Még mindig vannak olyan csoportok, akiknek a gazdasági aktivitása nem emelkedett érdemben – erre a megállapításra jutott az Állami Számvevőszék elemzése. A Portfolio szemlézte az összeállítást, amely szerint akkor lehetne a 75 százalékos foglalkoztatottságot elérni, ha a most alacsony aktivitásúakat is mozgósítaná az állam.

Az elemzés szerint hiába szállították le a tankötelezettség korhatárát, ettől sokan nem munkába mentek, hanem a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok számát növelték. Emiatt a foglalkoztathatóságukat javító képzésre és a korai iskolaelhagyás megelőzésére volna szükség.

Az idősebbek közül is dolgozhatnának többen az elemzés alapján. Az ÁSZ szerint célszerű lenne lebontani az öregségi nyugdíjasként történő munkavégzés korlátait.

A kisgyerekesek munkavégzését segítené a bölcsődeépítési program, csakhogy akkorák a területi eltérések, hogy még így sincs minden gyerek számára férőhely. A részmunkaidős lehetőségek nagyobb száma segíthetne a szülőknek visszamenni dolgozni az ÁSZ elemzése szerint.

A kis falvak foglalkoztatottsági mutatói is az országos átlag alatt vannak. A fejlesztési forrásokat célirányosan, a foglalkoztatást hatékonyan segítő célokra kellene elkölteni – írta az ÁSZ.

Nagyon kevesen dolgoznak a megváltozott munkaképességűek közül, ahhoz, hogy ez megváltozzon, a munkavégzésüket megkönnyítő szolgáltatások kellenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!