2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mérnökből és fizikai munkásból van a legnagyobb hiányForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-20 18:16:47
Címkék: Bihari hírek
A Szent István Egyetem több közreműködővel kutatást végzett, amelyben a munkahelyi fluktuáció hatását vizsgálták a különböző ágazatokra, számolt be róla a mfor.hu. A legnagyobb fluktuációt a versenyszféra fizikai állományában figyelték meg az elmúlt időben, tehát ezen a területen váltanak leggyakrabban munkahelyet az emberek.

A kutatást végző szakemberek meglepőnek találták, hogy a közszférában nem jellemző az olyan mértékű mozgás a fizikai dolgozók körében, mint a versenyszférában. A kutatásban megkérdezettek csupán fele mondta azt, hogy 10 százaléknál alacsonyabb a fluktuációs mérték, ezzel a mutatóval mérik, hogy hogyan aránylik a kilépők száma a munkaköri csoport átlagos létszámához képest. A felmérés szerint a versenyszférán belül a szolgáltató szektorban jelenti a legnagyobb problémát a munkaerő elvándorlása. 

A következő munkakörökben jelenti a legnagyobb problémát a munkaerő pótlása:
1. Mérnök
2. Adminisztrátor
3. Orvos
4. Tanácsadó
5. Informatikus
6. Fizikai dolgozók
7. Könyvelő
8. Értékesítő

A nehezen betölthető munkakörök és pozíciók a kutatás tanulsága szerint: orvos, állatorvos, értékesítő menedzser, betanított munkás, adminisztrátor, pincér/felszolgáló, informatikus, felső vezető.

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A privát szférára szűkítve a következőképpen alakul a nehezen betölthető munkakörök listája:
1. Informatikus
2. Karbantartó
3. Programozó
4. Gépkocsivezető
5. Repülőgép szerelő
6. IT szakember

Ugyanez ez az iparban:
1. Fizikai munkakörök
2. Mérnök
3. Hegesztő
4. Repülőgép szerelő
5. CNC gépkezelő

A közszférában a következő munkakörökben jelent nehézséget munkaerőt találni:
1. Mérnök
2. Orvos
3. Takarító
4. Adminisztratív munka
5. Gépészmérnök

A munkaerőhiány tipikus okaként a kutatás az alacsony béreket, a szakképzet munkaerő hiányát és a munkavállalókat magához átcsábító versenytársakat jelölte meg. A kutatásban megkérdezettek a probléma megoldásához fontosnak tartották a szakképzés színvonalának növelését, a hiányszakmák feltérképezését és az oktatásukat, a versenyképes bérezést, de a korrupció csökkentése és a több állami támogatás is segíthet a probléma megoldásán a megkérdezettek szerint.

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalabbak körében új igények is jelentkeznek, amikor elképzelik az ideális munkahelyet, a most piacra lépők számára fontos a jó munkahelyi környezet és a családbarát szemlélet is, valamint a fejlődési lehetőségek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!