2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltástForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-22 18:42:05
Címkék: Bihari hírek
Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást, de aki most oltatja be magát, megbeteghet még azelőtt, hogy a védettség kialakulna - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Póta György kiemelte, hogy különösen a krónikus betegeknél fontos a védettség. Nem is elsősorban az influenza okozhat nagy problémát náluk, hanem az, hogy a vírus által kiváltott megbetegedés miatt súlyosabb lesz az alapbetegségük. Emellett a gyengébb immunrendszerű gyerekeknél, és az időseknél javasolt mindenképpen a védőoltás, de egy teljesen egészséges szervezetben is kiválthat az influenza súlyos szövődményeket - hangsúlyozta a szakember.

 

Az előző évekhez hasonlóan a 60 éven felüliek és a rizikócsoportokba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag állt rendelkezésre.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bárányhimlő elleni védőoltásról a szakértő elmondta, hogy jelenleg receptre, pénzért kell megvenni azt a gyógyszertárban, így tudja a gyermekorvos beadni. Ugyanakkor még az idén ősszel bekerül a kötelező oltási rendbe, a 15 hónapos gyerekek az eddig is meglévő kötelező oltások mellett a bárányhimlő elleni oltást is meg fogják kapni igyenesen.

Az oltás egyébként bármilyen korban beadható. A terhesség alatt megkapott bárányhimlő súlyos következményekkel járhat, ezért kiemelten fontos az oltás azoknál a fiatal nőknél, akik gyermeket szeretnének, és korábban nem voltak bárányhimlősek - tette hozzá Póta György.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!