2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Annyira kevés a pénz, hogy alig akarnak tűzoltónak menni az emberekForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-23 20:51:40
Címkék: Bihari hírek
A szakszervezet szerint lasszóval kell fogni a jelentkezőket, mert egyre kevesebben választják ezt a pályát.

 

Az InfoRádiónak nyilatkozva számolt be arról a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, hogy további béremelés lenne szükséges a tűzoltóságnál is, ugyanis a jelenlegi fizetés nagyon nem arányos a munka nehézségével.

Még le sem ültek velünk egyeztetni. Abszolút vakon vagyunk ebben a történetben. Életpályáról beszélünk, de én abszolút nem úgy képzelek el egy életpályát, hogy nem tudom, három év múlva mi lesz az életpálya. Ez arról szólna, hogy ha az ember elkötelezi magát egy szervezethez, tudja, mire számíthat a pályafutása befejeződésekor. Itt most ezt nem látjuk – mondta Salamon Lajos.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy egyre kevesebben jelentkeznek tűzoltónak, és az is probléma, hogy a korai nyugdíjba vonulás lehetősége is megszűnt.

Az elmúlt években lassan már lasszóval kell fogni a fiatalokat, hogy tűzoltók legyenek, toborzókat kell tartani. Ez és a rendvédelmi szakmák is elvesztették a varázsukat azzal az intézkedéssorozattal, amit az elmúlt években a kormányok tettek – tette hozzá.

Nehéz lesz elképzelni itt 55-60 év fölötti tűzoltókat aktívan azt a munkát végezni, amit fiatalon tudtak. Nem véletlenül volt kitalálva a korai nyugdíjba vonulási lehetőség. Addigra az emberek teljesen elhasználódnak.

A béremeléssel kapcsolatban a Belügyminisztérium részéről azt mondták, a kormány döntésének megfelelően 2015. július 1-jétől mintegy 66 ezer főt érintő, hárompilléres rendvédelmi életpályamodell bevezetésére került sor. Ennek során öt év alatt összességében átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztés valósult meg több lépcsőben, amelynek viszonyítási alapja a 2015. évi illetmény volt.

A belügyi tárca a rendvédelmi életpályaprogram továbbfejlesztésének lehetőségeit a 2019. évi, az új életpályamodellre történő teljes illetménybeállás hatásainak ismeretében vizsgálja meg. A felülvizsgálat az ígéretek szerint ki fog terjedni az illetményrendszeren kívül egyéb juttatási és támogatási formák biztosításának lehetőségére is – tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!