2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gyengülhet a forint, akár lesz Brexit, akár nemForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-26 19:28:11
Címkék: Bihari hírek
Az Equilor elemzői szerint mozgalmas év áll előttünk.

 

A mostani forinterősödés egyik magyarázata lehet az is, hogy a piac a Brexit elmaradásában reménykedik. Az év végére azonban – függetlenül a folyamat kimenetelétől – a tavaly év végi szintre, 324 forint közelébe gyengülhet vissza a forint euróhoz viszonyított árfolyama – vélik az Equilor elemzői. Buró Szilárd, a társaság pénzügyi innovációs vezetője egy sajtóbeszélgetésen kifejtette: a forint árfolyamára a nemzetközi fejlemények jobban hatnak, mint az, hogy a Magyar Nemzeti Bank esetleg elkezd szigorítani, és – a várakozások szerint – ennek a folyamatnak a részeként 2019-ben elkezd kamatot emelni. (Erre egyébként Nagy Márton, a jegybank alelnöke néhány napja már utalt egy bécsi konferencián, ez is forinterősödést eredményezett.)

Márpedig az idei év igen mozgalmasnak ígérkezik a nemzetközi hatások szempontjából: az USA kereskedelmi háborúi, a különböző jegybankok lépései, az EP-választás és a Brexit egyaránt hatással lehet az árfolyamokra. Azt azonban nem gondolják az elemzők, hogy a britek kilépésével kapcsolatos patthelyzet bármely feloldása (no deal, megállapodás, újabb népszavazás stb.) közvetlen, szélsőséges hatással lenne a forintra. A Brexit be van árazva – ismételték meg a sokszor elhangzott érvet, amikor arról kérdeztünk, hogy van-e jelentősége annak, hogy ha születik megállapodás, az miről szól. A no deal mindenesetre negatívan hathat – és nem csak a forintra, hanem az euróra is.

Márpedig a jelen állás szerint úgy tűnik, ennek van a legnagyobb esélye – az EU vezetése legalábbis ezt kommunikálja, miközben a brit ellenzék egy új népszavazás és a halasztás között vacillál, ám egyelőre nem látszik világosan, a Brexit tervezett dátumáig, március 29-ig milyen döntés születhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!