2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Erről a szokásukról nem tudják leszoktatni a magyarokatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-27 21:54:34
Címkék: Bihari hírek
Decemberben rekord méretűre, 6117 milliárd forintosra nőtt a magyarországi készpénzállomány.

 

Ez egy év alatt 19, novemberhez képest pedig 3,3 százalékos emelkedést jelent – olvasható a Napi.hu-n. A cikk szerint a lendületes növekedésben közrejátszik a tranzakciós illeték bevezetése, az, hogy havonta két alkalommal ingyenesen lehet készpénzt felvenni, de az alacsony kamatkörnyezet és a feketegazdaság is hozzájárul.

A lap idézi a Magyar Nemzeti Bank egy tavalyi felmérését, amely szerint a magyarok 21 százaléka elsősorban készpénzben jut hozzá a rendszeres jövedelméhez. A válaszadók 46 százaléka inkább készpénzzel fizet a mindennapos bevásárlásoknál, a háztartások 67 százaléka pedig azt mondta, legalább egy közüzemi számlát készpénzzel egyenlít ki.

A jegybankot és a kormányt is zavarja a hatalmasra duzzadt készpénzállomány, nagyrészt azért, mert az más megtakarítási formáktól veszi el a forrásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly októberben arról beszélt, hogy a kormány a lakosság számára vonzó befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!