2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Már majdnem 24 ezer üstben főznek magyar pálinkátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-03 13:26:52
Címkék: Bihari hírek
Százával vásárolták tavaly az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezéseket, így az elmúlt években már majdnem 24 ezer üstöt vettek nyilvántartásba a hatóságok - írja a Magyar Idők szerdán megjelent, "Sok helyen rotyogott a gyümölcs, volt keletje tavaly a pálinkának" című összeállításában.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásai alapján tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba, a legtöbbet Borsodban, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy volt a kereslet. Így a bejelentett főzőkészülékek száma már 23 662-re rúg. Az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel nyolcvanmillió forint körül mozgott a 700 forintos úgynevezett "párlatadójegy" értékesítéséből, amit minden egy liter pálinka után ki kell váltani.

 

Házi pálinkafőző berendezése
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták, nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el ügyfeleiknek a főzdék. Az előállítási adatok nagyjából megfelelnek az előző évinek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!