2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lekövethető egyedi azonosítót raknak minden egyes doboz cigireForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-05 17:39:52
Címkék: Bihari hírek
Valós időben lehet majd tudni, pontosan mikor, hol, mi történik a dohánytermékekkel. A rendszer kiépítésére és ötévnyi üzemeltetésére 4 milliárd forintot szán az állami trafikcég. Az egyedi azonosítókért díjat számolhatnak fel a gyártóknak és az importőröknek.

 

Dohánytermék-azonosító informatikai rendszert rendelt a trafikokért felelős állami cég, a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Zrt. – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A rendszer neve egész pontosan „dohánytermék azonosító kibocsátó rendszer” lesz, vagyis DAKIR. A megrendelés a rendszer lefejlesztésén túl ötévi üzemeltetésre és karbantartásra szól, minderre a cég 4 milliárd forintot szán. A DAKIR-t még 2019-ben üzembe fogják helyezni, a kiírás szerint egész pontosan legkésőbb a majdani nyertessel való szerződéskötés utáni 31. napon.

A dohánytermékek nyomkövetése azt jelenti, hogy minden dohánytermék (vagyis doboz cigaretta vagy tasak vágott dohány) egyedi azonosítót fog kapni, ami alapján a DAKIR-ban valós időben pontosan tudni lehet majd, éppen hol jár a gyártóstól vagy a behozataltól a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. „Azonosítani szükséges továbbá minden gazdasági szereplőt a gyártótól, importőrtől, a nagykereskedőkön át az első kiskereskedőig, valamint az összes létesítmény, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése történik és minden dohánytermék gyártására szolgáló gépet” – olvasható a tender műszaki leírásában.

Fontos mozzanat, hogy az ND Zrt. díjakat szabhat majd ki az azonosítók létrehozásáért és kibocsátásáért a gyártóknak és az importőröknek.

A dohánytermékek nyomkövetése nem magyar ötlet, uniós jogszabályok kötelezik rá a tagállamokat, vagyis a jövőben minden egyes, az Európai Unióban gyártott vagy az EU-ba importált dohányterméknek lesz egyedi azonosítója, és pontosan lehet majd tudni, mikor, hol, mi történik vele. A nyomkövetésnek cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékek esetén pedig 2024. május 20-ától kell működnie. A májusi bevezetés azt jelenti, hogy Magyarországnak nem sok ideje maradt a rendszer beüzemelésére, ez a közbeszerzési kiírás szűk határidőin is látszik.

Az EU egyébként ugyanilyen, egyedi nyomkövetési rendszert vezet be a gyógyszerekre, 2019. február 9. után egyetlen vényköteles doboz gyógyszer sem hagyhatja el a gyárakat egyedi azonosító nélkül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!