2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nem nőtt a munkavállalók fizetése, és van, aki kevesebbet visz haza a cafeteria átalakítása miattForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-05 17:44:59
Címkék: Bihari hírek
Egy hónapja léptek életbe a cafeteria változtatások, de még nem egyértelmű, volt-e értelme az átalakításnak. A munkavállalók fizetése ettől egyáltalán nem nőtt, hanem helyenként csökkent is.

 

Több mint 400 munkáltató adatait feldolgozva vizsgálta meg a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja, hogy miként alakul a munkáltatók juttatási gyakorlata 2019-ben.

A választható juttatások kínálatán jól látszik az adótörvények változásának hatása, és a Széchenyi Pihenő Kártya mindhárom alszámláját biztosítja szinte minden válaszadó munkáltató a kínálatában – értékelte az eredményeket Fata László juttatási szakértő a Privátbankár.hu-nak.

Bár a kultúra- és sportbelépők adómentesek maradtak, ennek nem kínálja ezeket a juttatásokat több munkáltató. Sok elem viszont kikerült a kínálati listából, így a belépők előkelőbb helyen szerepelnek. Az alábbi lista azt mutatja, a válaszadók hány százaléka kínálja cafeteria-rendszerében az adott elemet:

1. SZÉP Kártya 90%
2. Számfejtett pénz kifizetés 51%
3. Egészségpénztár 47%
4. Kulturális belépő 45%
5. Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 43%
6. Óvoda, bölcsőde térítése 39%
7. Sporteseményre szóló belépő 37%

A kutatásban résztvevő cégek 51 százalékánál választható elem az, hogy bérként adózva a fizetés részévé tegyék a korábbi cafeteria keretet.

Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy döntő többségben a SZÉP-kártyát választják a munkavállalók, míg második helyen a cafeteria elemek közül az egészségpénztár áll. Kardos szerint, bár a legtöbb általuk üzemeltetett cégnél a cafeteria változtatások után is megmaradtak a nettó bérek, előfordul egyes cégeknél, hogy a fizetések csökkentek.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a vállalkozások egy része akkor is megtartotta a cafeteria elemeket, ha az év elejétől jövedelemként adózik, mivel megtartó erőt jelent a közepes és a nagyobb vállalkozások számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!