2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Gyenge volt a karácsonyi szezon a boltokbanForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-06 20:49:53
Címkék: Bihari hírek
Rosszul zárta az évet a kiskereskedelem, úgy tűnik, hosszú távon nem fenntartható a korábbi növekedési ütem.

 

2018 decemberében a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a KSH. Ez volt az év leggyengébb havi adata, egész októberig minden hónapban 5-7 százalékos volt a növekedés, de még a novemberi is alig maradt el az 5 százaléktól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

2018-ban a forgalom 6,0 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Virovácz Péter, az ING elemzője azt írta az adatokról: a kiskereskedelem meglehetősen gyengén zárta az évet. Az, hogy decemberi adat lett a leggyengébb az összes hónap közül, a karácsonyi szezont is figyelembe véve ha nem is aggasztó, de mindenképpen egy figyelmeztető jel, hogy a szektor dinamikus növekedése nem tartható fenn hosszú távon.

A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó, és a háztartások egyre inkább szolgáltatások vásárlására fordítják majd a többletjövedelmüket, amit az idei bérnövekedés biztosít – írta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!