2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kezességet vállal? Érdemes tudnia, ez mi mindennel járhatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-06 22:33:56
Címkék: Bihari hírek
Sokan baráti szívességként vállalunk kezességet, amit az esetek döntő részében mégsem hívnak le, de nem is teljesen vannak tisztában a következményekkel. Ezeket mutatta be az Adózóna.

 

Kezességi szerződéssel a kezes kötelezettséget vállal a jogosulttal szemben, hogyha a kötelezett nem teljesít, maga fog helyette teljesíteni. Kezesség egy vagy több, fennálló vagy jövőbeli, feltétlen vagy feltételes, meghatározott vagy meghatározható összegű pénzkövetelés vagy pénzben kifejezhető értékkel rendelkező egyéb kötelezettség biztosítására vállalható, amit írásba kell foglalni.

Ha a kötelezett fizet időben, akkor minden rendben – baj akkor van, ha a kezesnek kell fizetnie.

Ha egy cég vállal kezességet egy másik cég számára, és fizetnie is kell, akkor azt számontarthatja követelésként a hitelt felvevő vállalattal szemben. Ennek a következményeit viszont érdemes végiggondolni az adózásnál is. Ha magánszemélyek vállalnak kezességet, akkor más az adójogi következmény: ha a kezes fizet, majd a követelését utóbb elengedi, akkor az bekerülhet az egyéb jövedelem, vagy a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kategóriába is. Arról, hogy mit érdemes választani, és ez mit jelent az adózás szempontjából, bővebben az Adózóna cikkében olvashatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!