2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megmutatjuk, mennyit költünk évente a szemünkreForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-07 17:45:26
Címkék: Bihari hírek
Sokan döntenek úgy, hogy megszabadulnak a zavaró, sokszor kényelmetlennek tűnő szemüvegtől, és inkább kontaktlencsére váltanak, megkönnyítve ezzel a hétköznapokat. Bár kétségkívül kényelmesebb, de egyáltalán nem takarékosabb ez a megoldás. A használt lencsét időről időre cserélni kell, naponta, hetente vagy havonta a kukába kerülnek az elhasznált darabok, nem beszélve az ápoló folyadékról, a szemcseppről, és a rendszeres orvosi vizsgálatok díjáról. Megmutatjuk mennyi mindennek az éves költsége.

Bár jó megoldásnak tűnhet, de ismerjük el a szemüveget kontaktlencsére cserélőknek hosszútávon mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Sokan nem is számolnak utána, hogy mennyibe kerül a lencsehasználat, pedig a havi kontaktlencse-adagon túl egyéb kiadások is várnak azokra, akik így akarnak megszabadulni a szemüvegtől.

 

illusztrációForrás: Thinkstock

Fontos tudni, hogy azoknak is szükségük van szemüvegre, akik kontaktlencsét hordanak! A lencséket a meghatározott időtartamban lehet csak hordani, a túlhordás komoly következményekkel, gyulladással járhat. A lencsék mellett kell, hogy legyen a szem állapotának megfelelő dioptriával rendelkező szemüveg, amely átlagosan 50 000 forintért kapható, és a szakorvosok javaslata alapján háromévente lecserélendő (éves költség három éves bontásban: 16 667 forint).

A rendszeres, évi egy szemvizsgálat ára 15 ezer forint, és havonta érdemes műkönnyet, szemcseppet is vásárolni (ennek ára havonta 3000 forint), megelőzve a szem kiszáradását, a lencseviselés okozta esetleges szemfájdalmakat.
A havi lencse átlagosan 8 000 forint, ami évente 96 ezer forintos kiadást jelent, mellé meg kell venni a folyadékot, ami 1000 forint, évente 12 ezer forint. A számítások alapján éves szinten nagyjából 175 ezer forintba kerül a kontaktlencse.
Lencse: 8. 000 Ft/hó – évente: 96.000 Ft
Kontaktlencse folyadék: 1000 Ft/hó   évente: 12.000 Ft
Szemvizsgálat: 15.000 ft/év  - évente: 15.000 Ft
Műkönny, szemcsepp: 3.000 Ft/hó – 36.000 Ft
Szemüveg: 50.000 Ft/3 év - évente: 16.667 Ft
A műtét jelenthet megoldást

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de ha nem szeretnénk folyamatosan tízezreket költeni a látásunkra, akkor érdemes elgondolkodni a lézeres szemműtéten, ami az egyetlen végleges megoldás a látásproblémákra, nem mellesleg pedig egyszeri kiadás a tökéletes látás érdekében – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!