2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Még egyet lök a lakáspiacon a csok újabb változásaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-12 20:52:57
Címkék: Bihari hírek
A Duna House gyorsjelentése szerint újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a csok kedvezményes hitelének bővítése. A tegnapi kormányzati bejelentés alapján a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitel lehetőségét.

 

A használt lakásokra kibővített kedvezményes hitel óriási lendületet jelenthet az ingatlanpiacnak, hiszen a tranzakciók jelentős része az egyre bővülő építkezések ellenére is a használtlakás-piacon zajlik. 2018 első három negyedévében például az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint. Ráadásul a használt lakásokhoz az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez.

A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban használt lakások esetében panellakásokat még találunk 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. A használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége szociális szempontból tehát sokat segíthet a gyerekes családok azon rétegén, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni.

A Duna House adatai szerint 2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten ugyanez 34-35 millió forint körül mozgott. Egy vidéki használt lakás vétele esetén tehát a tegnap bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család az 1 430 000 forintos állami támogatás mellett rendelkezik 3 570 000 forint önerővel, akkor a lakás árából fennmaradó 10 millió forint teljes egészét tudja kedvezményes hitellel finanszírozni, amely a piaci kamatozású hitelekhez képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy a kormány kibővíti a csokrendszert. A kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. (Természetesen a csoknál megszabott méretbeli kitételek továbbra is élnek.) Ez július elsejétől lép érvénybe, két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!