2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Jövőre 140 ezer diák mehet ingyenes külföldi nyelvtanfolyamraForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-12 21:00:07
Címkék: Bihari hírek
Évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a 9. és a 11. évfolyamra járó tanulók kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusa, mondta az emberi erőforrások minisztere kedden.

Kásler Miklós azt mondta: a kétszer kéthetes, nyelvi környezetben tanulás reális lehetőséget ad a diákoknak arra, hogy használható nyelvtudásra tegyenek szert. A program a 2020/2021-es tanévtől indul.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára azt mondta: a program részleteit még nem dolgozták ki, de pályázati rendszert terveznek, amelyben csoportos iskolai és egyéni pályázásra is lesz majd lehetőség.

Az iskolai csoportok kiutazásánál szempont, hogy a diákokat családoknál szállásolják el, hogy minél több lehetőségük legyen idegen nyelven kommunikálni.

Ezzel együtt meg akarják újítani a hazai iskolai nyelvoktatást is, mert csak megfelelő alapokkal van értelme a külföldi nyelvtanulásnak. A középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez nagyjából 900 óra nyelvtanulás szükséges, amit a diákok a közoktatásban megkapnak, mégis el vagyunk maradva az európai átlagtól. Az eredmények javításához tehát nem az óraszámot, hanem a tanulás hatékonyságát kell növelni, és ebben óriási felelőssége van az idegen nyelvet tanító tanároknak, mondta Bódis József.

Felmérések szerint 2017-ben Magyarországon az emberek 45 százaléka beszélt egy idegen nyelvet a saját megítélése szerint, míg 10 évvel korábban ez az arány 25 százalék volt. Az elmúlt tíz évben tehát javult az idegennyelv-ismeret, ez azonban még mindig messze elmarad a környező országokban élőkétől.

Az új lehetőséget Orbán Viktor jelentette be vasárnapi évértékelő beszédében. Ő is utalt arra, hogy ez nem a diákok szórakozását, hanem a tanulást szolgálja.

A hazai nyelvoktatás hatékonyságáról, a külföldi nyelvtanulás előnyeiről és buktatóiról ebben a cikkünkben írtunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!