2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szép csendben újraélesztette lakástakarékját az OTPForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-16 07:51:05
Címkék: Bihari hírek
Az OTP-nél október 16-án lehetett utoljára ltp-t kötni, február elején azonban újraindult a szerződési lehetőség. A Fundamentához hasonlóan két új terméket ajánlanak, mutatjuk, melyik a versenyképesebb.

A lakástakarékok beszántása után a Fundamenta hihetetlenül gyorsan, pár napon belül előállt az új konstrukciójával, most az OTP Lakástakarék is előrukkolt a lakáscélra gyűjtő ügyfelekre szabott termékkel.

Az állami támogatás nélküli lakás-takarékpénztári rendszer nem ördögtől való, Ausztriára ez jellemző, mégis négyszerese (60 százalék) a lakás-takarékpénztári penetráció nyugati szomszédunkban - idézte Ungvári Krisztiánt, az OTP Lakástakarék főosztályvezetőjét a Portfolio.

Az OTP-nél állami támogatás helyett a Fundamentához hasonlóan bónusznak nevezett befizetésarányos jóváírást adnak az ügyfeleknek. Két csomag érhető el az OTP-nél, egy 5 éves, 1,4-7 millió forintos szerződéses összegű, 5 százalékos befizetésarányos bónusszal, valamint egy 10 éves, 3-15 millió forint szerződéses összegű, 10 százalékos befizetésarányos bónusszal. A havi 20 ezer forintos befizetési maximum helyett egy családtag 10-50 ezer forint között fizethet be.

Összehasonlításképpen a Fundamenánál is két termék van: rövid opció esetén 6 év a minimum megtakarítási idő, a standardnál több mint 9 év. A havi befizetett összeg 5-40 ezer forint között lehet, a hatéves opció választása esetén a szerződéses összeg így 7 millió forint, a kilencéves, Standard verzió választásával pedig 11 millió.

De melyik a jobb termék? Az OTP-nél nagyobb megtakarítási összeggel érhető el extrabónusznak, aminek viszont több feltétele van, ezek között pedig szerepel a lakáshitel felvétele is – amit viszont nem túl kedvező feltételekkel adnak. A Fundamenta kisebb kamatot fizet, a hitele azonban versenyképesebb - kalkulált a Pénzcentrum.

Az OTP várakozásai szerint a tavalyi szint nagyjából harmadát érheti el idén a piac, 100-150 ezer új ltp-szerződéssel kalkulálnak. Ez a négy-öt évvel ezelőtti szerződésmennyiségnek felel meg. Az lpt-piacra várhatóan még az Erste fog visszatérni, mivel az Aegon már az októberi állami döntés előtt bejelentette értékesítése felfüggesztését.

Októberben egyébként Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy az ltp-k beszántásban nem lát különösebb problémát, mivel az állam nem vonta el a támogatást, csak máshol kívánja ezt lehetővé tenni. Vasárnap óta tudjuk is, hogy hol, csak az nem világos, mik a feltételek, és hány család számára is dobnak majd mentőövet, ha közben a lakásárak épp a bejelentés hatására (a csok kibővítése és a szabadfelhasználású 10 millió forintos kölcsön miatt) tovább emelkednek, utóbbihoz ráadásul a három gyermek számolását 2019. július 1-je után kell indítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!