2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Közvetlen thaiföldi járatról tárgyalt a thai és magyar kormányForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-16 08:16:54
Címkék: Bihari hírek
Thaiföld a térsége legnagyobb gazdasága, ezért Magyarország érdeke az együttműködés növelése az ázsiai országgal - ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a Csatcsai Szarikulja thaiföldi miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélése után. Az MTI beszámolója szerint ennek részeként a felek Közvetlen thaiföldi légi járat indításáról kezdtek tárgyalásokat, eddig korlátozások voltak érvényben a thai légitársaságok ellen az Európai Unióban, ezeket viszont nemrég feloldották, ami lehetővé tenné a közvetlen járat indítását.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a térségében Thaiföld az elsőszámú kereskedelmi partnere Magyarországnak, óriási piac, ahol a magyar vállalatok eddig is sikerrel szerepeltek, és szeretnék még szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.  A magyar-thaiföldi kereskedelmi forgalom tavaly 18 százalékkal bővült, és elérte a 700 millió dollárt, az exportunk pedig 41 százalékkal nőtt.

Szijjártó közölte, hogy a gazdasági kapcsolatok erősítését az Eximbank 630 millió dolláros hitelkerettel segíti, továbbá a gazdasági vegyes bizottság ülését is összehívták.

A megbeszélés egyik fő témája a vízügy volt, ugyanis Thaiföld tízéves stratégiát fogadott el egyebek mellet a lakosság ivóvízellátásának modernizálásra, az árvízvédelemre és a szennyvíztisztító telepek építésére. Szijjártó szerint a magyar cégek megfelelő technológiákat tudnak ehhez felajánlani, így komoly piaci lehetőségek nyílhatnak meg számukra.

A külügyminiszter elmondta: Magyarország a szabadkereskedelem híve, és az országnak, a magyar cégeknek annál jobb, minél kevesebb akadály van a nemzetközi kereskedelmi forgalomban. Ezért Magyarország támogatja, hogy a Thaiföld és az EU között minél előbb induljanak újra a szabadkereskedelmi tárgyalások.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!