2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A dohányzás visszaesett a 2010-es szintre, de a kormány két év halasztást adott a dohányiparnakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-16 20:31:55
Címkék: Bihari hírek
Miközben az elmúlt négy évben több mint másfélszeresére nőtt a dohányzó fiatalok aránya, a kormány két évvel elhalasztotta a cigarettásdobozok egységes fehérbe öltöztetését.

– írja a pénteki Népszava. Pedig – ahogy azt többek között egy ausztrál felmérés is kimutatja - a fiatalok már kevésbé tartják vonzónak a dohányzást, ha a cigarettásdobozon nem látszik a márkája, és miután 2012-ben bevezették az egységes fehér csomagolást, a lépés rövid időn belül mérsékelte a 14-25 évesek körében a dohányzást. A kormány májustól kényszerítette volna a gyártókat arra, hogy csak egyszínű, márkajelzés nélküli csomagokat használjanak.

 

 

Csakhogy a döntéshozók az év végi törvénykezési hajrában módosították a jogszabályt, és 2022-ig adtak haladékot a cégeknek. Sőt, további lazításként még azt is lehetővé tették, hogy az addig legyártott, márkajelzéses dobozokba csomagolt raktárkészleteket 2022 után is forgalmazhatják.

A Népszava a halasztásról több minisztériumot is megkeresett, azonban sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem a Miniszterelnökség nem adott érdemi választ, inkább Lázár Jánoshoz irányítottá ka lap munkatársát, aki tavaly óta dohányzásügyi miniszterelnöki megbízottként dolgozik. Az egykori kancelláriaminiszter sajtóval foglalkozó munkatársa Göbl Vilmost úgy reagált, nagyon komoly eredmény, hogy 2022-ben egyáltalán bevezetik ezt az intézkedést.

Ez ugyanis olyan terület, ahol a piaci szereplők a lobbierejükkel megpróbálják hátráltatni a rájuk kedvezőtlen intézkedéseket. Göbl azért hozzátette: a dohányzás visszaszorításáért a rendszerváltás óta az Orbán-kormány tett a legtöbbet.

A Népszava azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a közelmúltban több, aggodalomra okot adó adat is napvilágra került a hazai dohányfogyasztásról:
■ Bodrogi József egészséggazdász az Eurobarométer legfrissebb számaira hivatkozva állította: amíg 2014-ben a 14 és 25 éveseknek a 25 százaléka cigarettázott, addig mostanra már 39 százaléka; azaz a dohányzó fiatalok arányában visszaértünk oda, ahonnan 2010 előtt indultunk, amikor a fiatalok 40 százaléka volt dohányos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!