2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megugrott az ipari termelés Hajdú-Bihar megyében, de mit hozhat majd a Krones, a Continental és a BMW?Forrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-17 13:08:03
Címkék: Bihari hírek
Az országos átlagot meghaladóan nőtt az ipari termelés 2018-ban Hajdú-Bihar megyében. Van még hová fejlődni.

Tavaly decemberben az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 5,7 százalékkal nőtt, a tavalyi év egészében az ipari kibocsátás 3,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

 

Hajdú-Bihar megyében az országos átlagot meghaladó, 4,8 százalékos volt az éves növekedés. Míg 2017-ben 726 milliárd 512 millió forint volt az ipari termelés értéke a megyében, addig tavaly már 790 milliárd 565 millió forint.

A közeljövőben Debrecenbe települő cégek, így a Krones, a Continental, a buszgyárat építő ITK Holding, de leginkább a BMW alaposan felpörgetheti majd a megye ipari termelését.

Van is hová fejlődni, Hajdú-Bihar az ipari termelés összértékét nézve hét megyét előz meg. Azon megyék, ahol nagy autógyárak működnek, igen szép eredményeket érnek el.

Győr-Moson-Sopron megye (Győr, Audi) ipari termelésének értéke tavaly meghaladta a 3865 milliárd forintot, Bács-Kiskun (Kecskemét, Mercedes) ipari termelése pedig több mint 2489 milliárd forint volt.

A debreceni BMW gyárban a tervek szerint évi 150 ezer autót fognak gyártani, később ez a környezeti hatástanulmány szerint, a második ütem kiépülése után akár 400 ezerre is nőhet, ami több ezer milliárd forinttal növelheti az ipari termelés értékét Hajdú-Biharban.

Az ország ipari termelése egyébként tavaly meghaladta a 32 ezer milliárd forintot, s 2500 milliárd forinttal emelkedett egy év alatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!