2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sorban állásra készülnek jövõ vasárnap isForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-15 10:39:18
Ötletelnek a helyi jegyzõk, hogy hogyan lehetne elkerülni a hosszas sorban állást jövõ vasárnap, az országgyûlési választások második fordulójában.

Egyelõre azonban nem született olyan döntés, amely alapján ez elkerülhetõ lenne. Az Országos Választási Bizottság elnöke nem mondott le posztjáról, bár több politikus szerint ezt kellett volna tennie.

A pécsieknek csak egyszeri volt a vasárnapi megpróbáltatás, itt nem lesz második forduló. Kõbányán csak felidézni tudják, hogy meddig állt a sor. Itt több mint 1400 átjelentkezõ szavazó volt.

Készenlétben a választási kellékek. Jövõ vasárnapra ide több mint 1300-an kértek igazolást. Múltkor bevált, hogy szétbontották a névjegyzéket, és külön sorba állították a helyieket és az átjelentkezõket. Jövõ vasárnap újabb problémákra számítanak.

"Ha olyan helyrõl hozták az igazolást ahol az elsõ fordulóban érvényes-eredményes volt a választás valamely része, akkor ugye gyakorlatilag például nem szavazhat" -
Mondta Hegedûs Károly, Kõbánya aljegyzõje.

Most ezt is ellenõrizni kell majd. A második fordulóról ugyanis senki nem kap személyes értesítõt.

Ami már bevált, pogácsa és tea. Van olyan szavazókör, ahol már elõre készülnek a várakozás komfortosítására. A legtöbb kerületnek persze lenne ötlete, Kõbányán például azt kérik a választási bizottságtól, hogy kijelölhessenek plusz adminisztrátorokat vagy jegyzõkönyvvezetõt. A javaslatokat eljuttatták az Országos Választási Bizottsághoz.

Az OVB tegnap késõ estig ülésezett. Szerintük õk nem felelõsek a szavazáskor kialakult helyzetért, a törvényen pedig nem tudnak változatni. Pedig tegnap kiderült, több jegyzõ évekkel ezelõtt jelezte, gondok lehetnek a jogszabállyal. Több politikus a bizottság elnökének lemondását követelte, õ mégis marad.

"Meghallgattam ugye az OVB-nek a vasárnapi üggyel kapcsolatos elgondolásait, és azt gondolom, hogy mivel ezzel alapvetõen egyet tudok érteni, és el tudom fogadni, ezért nincs okom arra, hogy lemondjak"- mondta Szigeti Péter, az OVB elnöke.

Jövõ hétvégén 57 helyen, 36 vidéki és 21 fõvárosi választókörzetben kell ismét szavazni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!