2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Majdnem 5 ezer milliárd forintot tartanak a magyarok a matracbanForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-18 21:49:37
Címkék: Bihari hírek
Több, mint 4 ezer milliárd forinttal nőtt a háztartások pénzügyi vagyona. megtakarítás több mint 10 százaléka párnacihában van, de a folyószámlán elfektetett pénzt sem dolgoztatjuk. A tartalékok mellett viszont a tartozások is rekordot döntöttek, ezek jelentős részéért pedig a hitelek tehetők felelőssé.

 

A háztartások bruttó pénzügyi vagyona rekordösszeget ért el az év végére, és 53 787,8 milliárd forinton állt - közölte az MNB. Ha ebből levonjuk a tartozásokat, az jön ki: a háztartások összes pénzügyi vagyona egy év alatt 4041 milliárd forinttal nőtt, most 44 729 milliárd forint.

Fontos persze ehhez hozzátenni, hogy a szórás jelentős, nem sokat jelent azt mondani, hogy átlagosan 4,4 millió forint megtakarítása van egy magyarnak. Ráadásul az összeg egy részéhez lehetetlen most hozzáférni, például még mindig ott szerepel a statisztikában a magánnyugdíjpénztári befizetések államosításából maradt 2800 milliárd forint.

Az év utolsó napján a háztartások csaknem 4800 milliárd forint készpénzt birtokoltak - háztartásonként csaknem 1,2 millió forintot -, mely történelmi rekord. Ennek jelentős részét forintban tartja a lakosság, devizában 323,5 milliárd forint van. Ráadásul a készpénzállomány évről évre nő: egy év alatt 675 milliárd forinttal növekedtek a készpénzmegtakarítások.

A folyószámlabetétek volumene december végén 6376,6 milliárd forint, a lekötött betétekben 3333 milliárd forint volt. Ezek a nullához közelítő kamatukkal éppúgy nem hoznak a konyhára, ahogy  a párnacihába varrt milliók sem, így összesen több mint 14,5 ezer milliárd forintot „parkoltatnak” a magyar háztartások.

A háztartások kötelezettségei tavaly év végén több mint 9 ezer milliárd forintra rúgtak - ez négyéves csúcs - , melyből a hitelállomány 7,5 ezer milliárd forint – ami szintén rekord.

Az MNB adataiból az is kiderül: az államháztartás adóssága a GDP 70,9 százaléka volt, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi 73,4 százaléknál, vagyis még annál a 71 százaléknál is kicsivel jobb, amiről Orbán Viktor az évértékelőjében beszélt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!