2019. május 23. Csütörtök, Dezső.
 
Megijedhettek a nyugdíjpénztári tagok, de az MNB mindenkit nyugtatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-15 13:22:15
Címkék: Bihari hírek
Hozamveszteséggel zárták az önkéntes nyugdíjpénztárak 2018-at, de egy rossz év ellenére a tízéves átlaghozam még így is 7,4 százalékos volt.

 

2018-ban az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 1,8 százalékos nettó hozamveszteséget szenvedtek el – közölte az MNB. A pénztárak teljesítményét főképp a nemzetközi tőzsdék rossz szereplése befolyásolta, az itthoni tőkepiac egy százalék alatti csökkenést mutatott.

Csakhogy az elmúlt évek jó befektetési eredményei ellensúlyozzák a megtorpanást. Az elmúlt 10 évben az átlaghozam 7,41 százalék volt. Ez 4,67 százalék infláció feletti reálhozamot jelent.

Az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy gyengébb teljesítményű időszak veszteségét a későbbi évek pozitív eredménye nem csak korrigálta, hanem meg is haladta, reálértéken is növelve a hosszú távú pénztári megtakarításokat, a tagok jövőbeli nyugdíjcélú kifizetéseinek értékét – írta az MNB.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke, Kravalik Gábor februárban a hvg.hu-nak azt mondta: Természetszerűleg előfordulnak időnként rosszabb hozamok, de hosszú távon a teljes időszak eredményessége számít, az ingadozások ki tudnak simulni. Nem véletlenül írják elő a jogszabályok sem a pénztáraknak, hogy 10-15 éves hozamadatokat kommunikáljanak, mert azok adnak pontosabb képet a befektetések alakulásáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!