2019. május 23. Csütörtök, Dezső.
 
13 százalékkal nőtt egy év alatt az építőipari óradíjForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-15 14:13:08
Címkék: Bihari hírek
Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottsága az ÉVOSZ ajánlásával minden évben kidolgozza azt az óradíjat (úgynevezett építőipari rezsióradíjat), ami minimálisan szükséges egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez. Az idei érték, amiről a Portfolio számolt be, 3730 forint lett. Ez 13 százalékos emelkedést jelent a 2018-as óradíjhoz képest.

Az építőipari minimálrezsit azért számolják ki hat éve minden évben, hogy könnyebb legyen kiszűrni az irreálisan alacsony árajánlatokat, ezzel pedig megelőzzék a lánctartozások kialakulását, ami az építőipar egyik rákfenéje. Egy 2013-as rendelet értelmében aránytalanul alacsonynak minősül egy árajánlatnak, ha az ajánlattevő rezsióradíja alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíj mértékénél. A díj magában foglalja mindazokat a költségelemeket, melyek minimálisan szükségesek egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez, és tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt (2% árbevétel arányos) eredményt is.

A növekedést több tényező magyarázza a cikk szerint:
■a vállalkozásoknak igazodniuk kell a megemelkedett bérminimumhoz;
■a cégek mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami a személyszállítás és a szállásköltséget növeli;
■a segédmunkások arányának nagyméretű növekedése indokolttá teszi több mérnök foglalkoztatását;
■a lakásépítéseknél elrendelt kötelező felelősségbiztosítás pedig növekvő mértékben jelenik meg a biztosítási költségekben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!