2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A hamu miatt tovább tart a légtérzárForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-16 10:13:10
Pénteken is súlyos zavarokra kell számítani az európai légiközlekedésben, ahogy több ország továbbra is zárva tartja légterét az izlandi tûzhányóból felszálló vulkáni hamu miatt.

Az európai légiközlekedés biztonságáért felelõs szervezet közlése szerint két napig is eltarthatnak a hamu miatti légtérzárak. Az európai korlátozások az egész világon éreztették hatásukat.

Több ezer utas rekedt a világ repülõterein csütörtökön, ahogy egymás után zárta le légterét több észak-európai ország az izlandi vulkánból felszálló hamu miatt. Az európai légiközlekedés biztonságáért felelõs Eurocontrol szóvivõje elmondta, hogy nagyjából ötezer járatot érintettek a több mint tíz országban bevezetett légtérzárak, és a zavarok még két napig is eltarthatnak.

Teljes légtérzárat vezetett be Nagy-Britannia, Írország, Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, Belgium és Hollandia. Franciaországban és Lengyelországban pedig az ország északi részére nem engednek be repülõgépeket.

Nagy-Britannia újabb hosszabbítást tett, és a brit hatóságok közölték, hogy leghamarabb péntek este nyolc órakor nyithatják meg a légteret. Az Air France francia légitársaság pedig közölte, hogy nem indítanak gépeket pénteken Párizsból. A belga légtér szintén zárva lesz pénteken.

Az Eurocontrol közlése szerint a Észak-Amerika és Európa közötti járatok felét törölni kellett a hamu miatt. Egy nap átlagosan nagyjából hatszáz járat közlekedik a két kontinens között.

Az Izland déli részén, az Ejafjatlajöktl gleccsere alatt található vulkán szerdán tört ki. A repülõgépeket azért kellett kitiltani a levegõbõl, mert a vulkáni hamuban található nagyon apró szikla, üveg és homokdarabok tönkretehetik a repülõgépek hajtómûveit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!