2024. április 24. Szerda, György.
 
Megrémült a piac, majd kilőtt az olajárForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-16 19:16:27
Címkék: Bihari hírek
Idei csúcsára drágult csütörtökön a Brent típusú kőolaj, ahogy a piac elkezdte erőteljesen beárazni a kínálati zavarokat. Ráadásul az amerikai készletek és a kitermelés váratlan visszaesése is felfelé nyomta az árfolyamot.

Idén még nem látott csúcsra ugrott a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj, ahogy a csütörtöki ázsiai kereskedés során a nyersanyag elérte a 67,80 dolláros hordónkénti árfolyamot.

Ilyen magas árra egyébként tavaly november óta nem volt példa – írja a Reuters. Ezzel párhuzamosan az amerikai WTI olaj is enyhe drágulást mutatott, és szintén a tavaly novemberi csúcsa közelében mozgott hajnalban.

A háttérben elsősorban az egyre szűkülő kínálat és a potenciális sokkhatások állnak. Az OPEC és szövetségesei éppen egy kitermelés-csökkentési projektet hajtanak végre, miközben a Venezuela ellen kivetett amerikai szankciók szintén erősen megtámogatják az olajár emelkedését. Az OPEC és olyan szövetségesei, mint Oroszország, az idei év elején kezdték el szűkíteni a globális kínálatot, ami megágyazott az árfolyam emelkedésének.

 

A piac egyre inkább beárazza a kitermelési zavarokatForrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Eközben Venezuelában a masszív politikai és gazdasági válság okoz súlyos zavarokat a kitermelésben, ráadásul Washington olyan szankciókat vetett ki az ország ellen, amely meggátolja, hogy az USA cégei a venezuelai kormánnyal kereskedjenek – ez pedig érinti az állami tulajdonban lévő PDVSA olajtársaságot is.

Ehhez jön még, hogy az Egyesült Államok kormánya Irán ellen is szankciókat kíván életbe léptetni májustól, aminek következtében nagyjából 20 százalékkal, napi 1 millió hordó alá csökkenne az iráni olajexport. Az importáló országoknak ugyanis vissza kellene fogniuk a vásárlásaikat, ha el kívánják kerülni az amerikai szankciókat.

 

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának változásaForrás: Investing.com

Tovább támogatta az olajár emelkedését, hogy az amerikai Energy Information Administration (EIA) heti jelentésében közölte, az USA nyersolajkészletei csökkentek a megelőző héten, ami igencsak meglepte az elemzőket.
Miközben a készletek 3,9 millió hordóval 449,07 millió hordóra csökkentek, a szakértők 2,7 millió hordós növekedésre számítottak.

Mindemellett az amerikai olajkitermelés is gyengült. A kibocsátás napi 100 ezer hordóval 12 millió hordóra zsugorodott az elmúlt időszakban.

Közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt a Brent 0,4 százalék körüli emelkedéssel 67,8 dolláron mozgott, míg a WTI szintén 0,4 százalék körüli izmosodással 58,5 dolláron állt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!