2019. július 19. Péntek, Emília.
 
Csekély értékű ajándékokkal elégedhetnek meg idén a munkavállalókForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-16 19:35:13
Címkék: Bihari hírek
A vállalkozások kétharmada azzal együtt is megtartotta a dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatásokat, hogy ezek többségének adókedvezményét ez év elejétől jelentősen megnyirbálták. Akadnak azonban olyan megoldások (pl. az ún. csekély értékű ajándék), amelyek 2019-ben is megőrizték adóelőnyüket, de csak kevesen ismerik őket.

 

A hazai vállalatok harmada nem változtatott a tavaly alkalmazott béren kívüli juttatási rendszerén, egy másik harmaduk pedig a kedvező adózású elemek javára módosította azt – derül ki az Edenred Magyarország több mint kétszáz, jellemzően 100 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégre kiterjedő kutatásából. Az ebben szereplő társaságok 56,4 százaléka adott 2018-ban béren kívüli juttatást a dolgozóinak, és ezeket kevesebb mint 20 százalékuk szüntette meg. Azok a cégek, amelyekben tavaly nem működtettek ilyen rendszert, az idén sem terveznek bevezetni effélét.

A meglévő szisztémán változtatók preferenciái között a legelőkelőbb helyen a SZÉP-kártya szerepel, nem véletlenül, hiszen ez az elem megőrizte korábbi adóelőnyét. Ezáltal költségszempontból valóban kedvező megoldás, a megkérdezett vállalkozások ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy sok esetben nem járható út: nem mindenhol van igény jóléti juttatásra, sok helyen inkább a megélhetés része a béren kívüli plusz.

A SZÉP-kártya mellett azonban léteznek további kedvezményes adózású lehetőségek is, amelyek 2019-ben is megőrizték korábbi vonzerejüket, igaz, minimális az ismertségük – mondta Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezetője. Szerinte ezek évente nyújtható összege egy háromfős család esetében meghaladhatja a 80 ezer forintot, miközben az ezt a summát juttatásként adó cég körülbelül 30 ezer forintot takaríthat meg az adókedvezmény révén.

Az egyik ismeretlen a csekély értékű ajándék. Az Edenred kutatásából is kiderül, mennyire kevés cég van tisztában ennek a létezésével, miközben tökéletes motivációs eszköz. Ráadásul a munkaadó maga dönthet az átadás időpontjáról és az apropójáról, amely lehet nőnap, évforduló, születésnap, esetleg kiegészítés a húsvéti vásárlásokhoz.

A minimálbér 10 százalékánál, azaz 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül, így a juttatónak csak 40,71 százalék közterhet kell befizetnie utána, miközben a magánszemélynek adókötelezettsége sem keletkezik. Eddig évente háromszor lehetett élni ezzel a lehetőséggel, ez januártól évi egyre csökkent, közben viszont kibővült a juttatási viszonyok köre.

Korábban ugyanis csak meghatározott felállásban (munkáltató-munkavállaló vagy exmunkavállaló, szakszervezettag stb.) működött, 2019-től azonban ezek a megkötések megszűntek: az év elejétől bármely kifizető–magánszemély viszonylatban adható. További előnye, hogy a munkavállaló és családtagjai egyaránt kaphatnak ilyen kedvezményes adózású juttatást, így például egy háromfős család esetében évi 44 700 forint a plafon.

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

Ezen kívül létezik egy még kevésbé ismert lehetőség is, a rendezvény keretében adott ajándék, amely a minimálbér 25 százalékáig szintén 40,71 százalékos járulékteherrel adózik. Ezzel a lehetőséggel egy céges karácsonyi vacsorán vagy csapatépítésen további 37 250 forint adható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!