2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Novák Katalin: Soha annyi segítsége nem volt a családoknak, mint mostForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-16 20:44:49
Címkék: Bihari hírek
Soha annyi támogatást nem kaptak a fiatalok az otthonteremtésre és a családalapításra, mint most, amikor is a kormány többpontos családvédelmi akcióterve hamarosan életbe lép. A Magyar Nemzet szombaton megjelent interjújában Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt kérdezték arról, milyen segítséget kaphatnak manapság a családot tervező fiatalok és a nagycsaládosok, szemben a 2010 előtti állami támogatásokkal, amelyek szinte semmit sem nyújtottak.

Novák Katalin az interjúban kifejtette, július 1-jétől lép életbe a családvédelmi akcióterv első két pontja. Ekkor nyílik meg a nagycsaládosoknak, új hétszemélyes autó vásárlására járó támogatás, valamint a három gyereket vállaló párok babaváró támogatása, azaz a legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön felvételére.

Hozzátette, hogy családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető kamattámogatott kölcsönt attól kezdve használt lakásra is fel lehet majd venni, ráadásul a csok tovább bővül, egyszerűsödik, a második gyermeket váró családok jelzáloghiteléből egymillió, a harmadik gyermeküket váró családok jelzáloghiteléből pedig már négymillió forintot engedünk el.

Szinte semmilyen támogatásra nem számíthattak az állam részéről a balliberális kormányok idején a családalapítást fontolgató fiatalok - hangsúlyoszta az államtitkár. Soha annyi segítségük nem volt, mint most. Most ezek a magyar fiatalok nemcsak a szülők megtakarításaiból tervezhetik a jövőjüket, hanem állami segítséggel saját erőből is képesek lehetnek rá.

Majd részletezte azt is, milyen feltétekkel és meddig élhetnek a fiatalok az őket támogató lehetőségekkel.

 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A babaváró támogatást 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig lehet igényelni a bankfiókokban. Azok a házaspárok lehetnek jogosultak a legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes kölcsönre, ahol a feleség 18–40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év társadalombiztosítási (akár hallgatói) jogviszonnyal - mondta Novák Katalin az egyébként szabad felhasználású kölcsönről.

Hozzátette ugyanakkor, a kormány csak segítséget szeretne nyújtani ahhoz, hogy minden család annyi gyereket vállaljon, amennyit szeretne, és ennek ne legyenek a támogatás hiányából fakadó akadályai. A gyermekvállalással kapcsolatos döntéseket azonban már most meg lehet hozni, a most megfogant gyermekek esetében már bátran lehet tervezni a július után igényelhető támogatásokkal.

Az államtitkár a falusi csokkal kapcsolatban elmondta: a cél az, hogy ne csak Budapesten és más vidéki nagyvárosokban, hanem kisebb településeken, falvakban is élhető környezetet biztosítsanak a családoknak. Azokon az ötezer fő alatti településeken, ahol csökken a népesség, új lehetőségek nyílnak az ott élők számára, így ezek egyre vonzóbbá válhatnak - mondta az interjúban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!