2024. április 24. Szerda, György.
 
Borsó nagyságú jég PécsettForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-16 10:51:46
Jégesõ pusztított szerdán Baranyában. Pécsett borsó nagyságú jég esett. A házak tetején és az utcákon meg is maradt a jég, olyan volt, mintha több centi hó esett volna. Magyarország egyetlen jégesõelhárítórendszere, ...

amely Pécsett mûködik majd csak május elsején indul. Idén azonban az egyesület költségei az adóváltozások miatt megnövekedtek, így nem biztos, hogy az idény végéig, szeptember 30-ig mûködni tudnak.

Verte az autók szélvédõjét a jég szerda délután Pécsett. Az út szélén több centi magasan állt a jég.

Szabadszentkirályon még több jég esett. A házak tetején és az udvarokban is állt a csapadék. Székelyszabaron cseresznye nagyságú jég hullott. Több helyen vízátfolyások és sár nehezíti a közlekedést. Közmunkások takarítják az utakat folyamatosan. A szántóföldeken már lehet, hogy újra kell vetni, mert a jég kiverte a magokat. A jégesõ kárt tett kárt a virágzó gyümölcsfákban is.

„Azt hirtelen felmérni még nem lehet, mert most történik a virágzás, hogy mennyire károsodott, az elkövetkezendõ 1-2 nap fogja megmutatni” - mondta Pakusza Zoltán, Székelyszabar fügegtlen polgármestere. (

Egy generátor mesterséges jégmagokat állít elõ, amelyek feljutnak a felhõbe, és ennek segítségével sokkal kisebb jégszemek hullnak a talajra. Ezzel tudta volna megelõzni a jégesõt Magyarország egyetlen jégesõ elhárító egyesülete. A szolgáltatás azonban csak május elsejétõl indul. A Dél-Dunántúl három megyéjében, Baranyában, Tolnában és Somogyban mûködik majd, azért itt, mert ebben a régióban eshet leginkább jég. Idén azonban nem biztos, hogy egészen a szezon végéig, szeptember 30-ig mûködni tudnak.

„A mezõgazdasági termelõk közül sokan vannak olyanok, akik ennek az áldásos hatását élvezik, viszont a rendszerhez nem járulnak hozzá. Ez körülbelül, 8 millió forint, ami hiányzik az ez évi költésvetésünkbõl” – mondta Huszár István, a NEFELA Dél-Magyarországi Jégesõ Elhárítási Egyesülés igazgatója.

Az egyesület éves mûködési költsége 120 millió forint. Ezt állami, önkormányzati és a mezõgazdasági támogatásokból gyûjtik össze. Vannak azonban olyan gazdák, akik nem fizetik az évi, hektáronkénti 200 forintos szolgáltatási díjat.

A jégesõ elhárítás 20 éve mûködik a térségben. Azóta 71 százalékkal kevesebb jégkár van a régióban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!