2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A romos házak piacát is felrázhatja a csokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-20 06:47:52
Címkék: Bihari hírek
A telekpiacot és a romos házak piacát is felrázhatja, hogy a megváltozott csokszabályok alapján már meglévő alapra is lehet új lakóingatlant építeni állami támogatásból – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint olyan ingatlanok is bekerülhetnek a körbe, amelyeken jelenleg egy megfelelő alapokon lévő, de elbontandó romos ház vagy nyaraló áll.

A gyermekvállalást tervező családok a feltételek teljesítése esetén akár több 10 millió forintos összeget fordíthatnak lakásvásárlásra a család- és lakástámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően. Ha például július után egy kétgyermekes családba egy harmadik gyermek érkezik, a feltételek teljesülése esetén maximum 10 millió forintos – egyébként szabad felhasználású – úgynevezett babaváró hitelt kaphatnak, amit a harmadik gyermek érkezése után kamatmentesen törleszthetnek.

Ha ezt az összeget és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető további támogatásokat használt lakás vásárlására fordítják, akkor 6,2 millió forint vissza nem térítendő összeget és 11 millió forint szintén kedvezményes lakáshitelt kaphatnak. Azaz a meglévő forrásokon túl összesen 27,2 millió forintot fordíthatnak a vásárlásra.
Ha pedig a harmadik gyerek érkezésekor új lakásba vagy házba költöznének, akkor ugyanez a család 35 millió forintot kaphat, amiből csak 21 milliót kell visszafizetni.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy az új támogatások élénkítik majd a lakáspiaci keresletet és forgalmat, ezek hatása pedig várhatóan a második félévtől kezdve az árakban is megjelenik.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a március közepén érvényes négyzetméterárak szerint Budapesten a 100-120 négyzetméteres családi házak átlagára 47 millió forint volt, a 80-100 négyzetméteres lakásoké pedig 65 millió forintot tett ki. A lakások magasabb átlagárát az indokolja, hogy a fővárosi családiház-kínálat főként a peremkerületekben található, ahol alacsonyabbak a négyzetméterárak.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben a 100-120 négyzetméteres családi házak átlagára 39-46 millió forintnál járt márciusi közepén az Ingatlan.com szerint. A 80-100 négyzetméteres lakásokért pedig 34-42 millió forintot kell adni. Szegeden a szóban forgó családi házak átlagosan 45 millió forintba kerültek, a lakásoknál pedig 29-37 millió forint között szóródtak az árak. Győrben a 100-120 négyzetméteres családi házaknál 35-42 millió forint, a 80-100 négyzetméteres lakásoknál pedig 31-39 millió forint volt az átlag.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!