2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több ezer kólaautomata tűnt el a piacrólForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-20 07:37:51
Címkék: Bihari hírek
A Magyar Postához több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére, az ágazati szövetség szerint mégis eltűnhetett a berendezések 10-15 százaléka a 25 milliárd forintos piacról – írja a Világgazdaság.

2018. július 1-jétől az automaták kizárólag a berendezések online felügyeletét ellátó eszközzel, a Nemzeti Adó- és Vámhatósághoz bekötve működhetnek, és a Magyar Posta csaknem 25 ezer automata felügyeleti egységet (AFE) telepített országszerte. Lőrincz László, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke a lapnak azt mondta, mintegy 22 ezer automata rendelkezik AFE-eszközzel, ebből 20 ezer működik folyamatosan.

Ez alapján az automaták száma 3-5 ezerrel csökkent, azonban a becslések szerint maga a piac is csökkent közben, nagyjából 30-35 milliárd forintról 25 milliárdra.

Valójában ha hosszabb időtávon nézzük, akkor a csökkenés még nagyobb is lehetett, ugyanis 2017 nyarán a NAV nyilvántartásában 37 ezer étel- és italautomata volt az országban, ebből úgy 31 ezer aktív, a piacot ismerő forrásaink viszont akkoriban arról számoltak be nekünk, még ennél is több, úgy 40-45 ezer automata volt összesen a piacon.

A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) nagyon régóta lobbizott azért, hogy a kormány tegyen valamit az automatákat feketén kihelyező, ügyeskedő cégekkel, és szabályozza a piacot.

Az automaták NAV-hoz való bekötéséről szóló rendelet alapján az automatákba egy automatafelügyeleti egységet (afe) kell szerelni, ami majd kommunikál a NAV-val; ennek a beszerelésére és üzemeltetésére pedig az automaták üzemeltetőinek szerződést kell majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, egy céggel, amelyik erre engedélyt kap az államtól.

Az NGM később rendeletben szabályozta, hogy a felügyeleti szolgáltató legfeljebb 5000 forintot kérhet el havonta a szolgáltatásaiért automatánként. A cégek erre jelezték, hogy mivel havonta átlagosan 10 000 forint haszon van egy gépen, ezért teljesen elképzelhetetlen, hogy ennek a felét odaadják egy olyan szolgáltatásért, amiért ők nem kapnak semmit. A szakma akkor jelezte, hogy egyszerűen nem lehet gazdaságosan üzemeltetni a gépeket ilyen költség mellett, és már 2017 nyarán arról írtunk, hogy emiatt legalább négyezer automata tűnhet el a piacról.

 

Fotó: Ajpek Orsi

A parlament.hu-ra múlt héten feltöltött pénzügyi salátatörvény alapján minden automatát, a  parkolóautomatákat, vagy például az autómosóknál működő automatákat is bekötnék a NAV-hoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!