2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Még mindig gondot okoz a madárinfluenzaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-20 20:30:24
Címkék: Bihari hírek
Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, ami azért aggasztó, mert az ország Magyarország fontos kereskedelmi partnere. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Libamájat dolgoznak fel a Pannon Fine Food Kft. orosházi üzemében 2017. február 14-én. A madárinfluenza miatt a cég 70 százalékkal volt kénytelen csökkenteni a termelést. A szárnyasok megbetegedése bevételkiesést okoz a baromfi ágazatban.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Hazánk – a 2016-2017-es nagy ívű járvány után – 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. A vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, terjesztésében jelentős szerepe van a vadmadaraknak - írja közleményében a Nébih. Szórványosan több európai országban is előfordultak megbetegedések az elmúlt években. Legutóbb Bulgáriából jelentettek eseteket. Az egyik bulgáriai járványkitörés kapcsán a magyar eredet lehetősége is felvetődött, amit azonban az elvégzett vizsgálatok egyértelműen kizártak.

A nemzetközi tapasztalatok és ez utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát. Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani. További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!