2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér MagyarországonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-21 06:48:34
Címkék: Bihari hírek
Továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között. A Fizetések.hu oldalon publikált friss kutatásból az is kiderült, hányszor többet keresnek a pilóták a takarítóknál.

 

Tavaly 337 500 Ft volt a bruttó országos átlagfizetés Magyarországon, és bár éves összehasonlításban lassabban nőttek a bérek, mint egy évvel korábban, még így is a második legnagyobb növekedés történt az elmúlt nyolc évben – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu legújabb kutatásából.

Az online bérfelmérés szerint először sikerült átlépni a 300 ezer forintos határt, így a magyar munkavállalók átlagosan 38 300 forinttal kerestek többet bruttóban 2017-hez képest, ez pedig 13 százalékos növekedés. A legnagyobb ugrás egyébként 2016 és 2017 között mutatkozott, akkor 16 százalékkal nőttek a bérek. A mélypont pedig 2010 és 2011 között volt, mindössze 0,2 százalékos változással.

A legnagyobb bérnövekedés (18 százalék) Baranya, Békés és Vas megyében történt. Vas megye ezzel a harmadik legjobban fizetett régióvá lépett elő Magyarországon, Békésben viszont még így is országosan a legalacsonyabb jövedelemre számíthatnak a dolgozók.

A legjobban továbbra is a Budapesten lehet keresni, és ez az egyetlen régió, ahol az átlagbér túllépi a 400 ezer forintos szintet. A főváros utáni rangsorban leginkább nyugat-magyarországi megyék következnek, sorrendben Komárom-Esztergom, Vas, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Veszprém megye lépte túl a 350 ezres átlagot.

A Fizetesek.hu eredményei alapján a 2018-ban a legrosszabbul fizetett pozíció a takarítóké volt, akik átlagosan mindössze bruttó 155 700 Ft-ot kerestek, mely az országos átlag 46 százalékának felel meg. A legmagasabb jövedelemre a szakmák közül a pilóták számíthattak: a több mint 1 millió forintos bérük háromszorosa az országos átlagnak, illetve 555 százalékkal több, mint amit a takarítók kapnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!