2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egy jó hír a Brexitről: felkészült az EU a no deal esetéreForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-25 20:43:58
Címkék: Bihari hírek
Nem omlik össze a világ, ám még mindig maradtak bizonytalanságok. A legnagyobb persze az, megállapodás nélkül távoznak-e a britek az EU-ból.

 

Elfogadta az EU az összes olyan intézkedést, amellyel egy megállapodás nélküli Brexit hátrányos következményeit igyekszik elhárítani – közölte az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közleményében felsorolja, mely lépéseket tettek meg az elmúlt hónapokban, és azt is kiemeli: egyre valószínűbb az, hogy a britek április 12-én a tagországok által még novemberben elfogadott megállapodás nélkül lépnek ki az unióból.

A no deal azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság átmeneti időszak nélkül válik úgynevezett harmadik országgá, így sem a korábbi uniós egyezmények, sem más kétoldalú egyezmény nem szabályozza a viszonyt, csak a nemzetközi jog.

A 19 jogszabályjavaslat alapján megszületett rendkívüli intézkedések közül a legfontosabbak:
- Fizetik tovább a britek számára korábban megítélt EU-támogatásokat, de csak akkor, hogy ha a britek is teljesítik korábban vállalt pénzügyi kötelezettségeiket. (Ez utóbbi esetben az uniós kedvezményezettek számára is biztosított marad a 2014–2020-as időszak forrásainak teljes fedezete.)
- Átmeneti intézkedésekkel biztosítják a pénzpiacok zavartalan működését.
- Ugyancsak átmeneti időszakra, egy évre, a légi közlekedés jelenlegi rendszerének fenntartását is biztosították – ennek részeként megtarthatják a cégek repülési jogaikat.
- A szárazföldi és tengeri közlekedés is változatlan marad egy ideig, a vasúti közlekedés esetében azonban csupán három hónap ez az átmeneti időszak.
- Továbbra is biztosítják az Erasmus+-ösztöndíjak fizetését az EU-ban tartózkodó britek és a szigetországban tartózkodó uniós polgárok számára is.
- A társadalombiztosítási jogosultságok megmaradnak.
- Vízummentesség kölcsönös alapon.

A no deal Brexittel kapcsolatban telefonon a Europe Direct vonalán lehet, az EU összes hivatalos nyelvén – tehát magyarul is – tájékozódni. Az ingyenesen hívható szám: 00 800 67891011.

A Brexitről a magyar kormány által üzemeltetett internetes oldalon is szerezhetők információk. A tájékoztatás az eu.kormany.hu/brexit oldalon érhető el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!