2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Közel 40 milliárd forint a közintézmények lejárt adósságaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-25 20:56:32
Címkék: Bihari hírek
7,1 milliárd forinttal 39,5 milliárdra emelkedett a közintézmények lejárt adóssága februárban – összesítette a Világgazdaság a Magyar Államkincstár friss adatait. Ez szokatlanul nagy növekedés egy hónap alatt, különösen a mostani, kedvezőnek mondható költségvetési helyzetben.

A teljes összegből tiszta piaci adósság 38,5 milliárd forint, egy milliárddal költségvetési intézmények az államnak tartoznak. A 60 napon túli tartozás 12,2 milliárd forint, és már nem csak az egészségügyi intézményeknél vannak gondok. A legnagyobb tartozó helyét átvette a kormányzati rendszer összes informatikai fejlesztésének koordinálásáért felelős Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, amely összesen több mint 5 milliárd forinttal lóg. Ugyanakkor a kórházak és rendelők összesített adóssága februárban már meghaladta a 23 milliárd forintot, egy hónap alatt 5,3 milliárddal lett nagyobb.

Az adóslista második helyén nem meglepő módon egy kórház, a Honvédkórház áll, melynek február végén több mint 2,25 milliárd forintnyi lejárt adóssága volt.

Ebben az a különösen durva, hogy január elején konszolidálták az intézmény adósságát, ekkor gyakorlatilag adósságmentes volt. A harmadik helyen is egy kórház, a Péterfy Sándor kórház áll közel 2,2 milliárd forintos lejárt tartozással, és a top 10-ben rajtuk kívül van még két egészségügyi intézmény: a szolnoki Hetényi Géza Kórház, illetve a Dél-pesti Centrumkórház. Ezek mellett találunk három felsőoktatási intézményt a legnagyobb tartozók között, a listán szerepel az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!