2024. április 24. Szerda, György.
 
Magyarország az Egyesült Arab Emírségekhez közeledikForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-25 21:10:02
Címkék: Bihari hírek
Az Egyesült Arab Emírségek a világgazdasági változások tempóját diktáló országok közé tartozik, amellyel Magyarország szoros együttműködésre törekszik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország–Egyesült Arab Emírségek gazdasági vegyes bizottság második ülése után pénteken.

Az emírségekbeli és a magyar vállalatok közötti együttműködést támogatja majd az Eximbanknál nyitott 630 millió dolláros hitelkeret.

A külgazdasági miniszter hangsúlyozta: 2020-ban Dubaj rendezi a világkiállítást, Magyarország részvételére a kormány 21 milliárd forintot különített el. A magyar megjelenés központi témája a víz lesz, a magyar vízgazdálkodási technológiák bemutatását és piacra lépését remélik a magyarok Dubajban.

Szultán bin Szajed al-Manszóri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere a csütörtökön aláírt innovációs és technológiai megállapodást emelte ki, amelynek értelmében szorosabbra fűzik a kutatási együttműködést a megújuló energiák, a GMO-mentes élelmiszeripari termékek ipara és az önvezető autók fejlesztése területén. Hozzátette: az emírségekbeli vállalkozók már fektettek be Magyarországon a szállodaiparba, és további lehetőségeket látnak a turisztikai kapcsolatok fejlesztésében például az egészségturizmus területén.

Szijjártó Péter felidézte, hogy az Egyesült Arab Emírségek idén januárban nagykövetséget nyitott Budapesten. A miniszter a két ország közötti turisztikai forgalom növekedésére számít, miután az Emirates és a WizzAir után júniustól a Flydubai légitársaság is járatot indít Dubaj és Budapest között. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 14 százalékkal nőtt, meghaladta a 240 millió dollárt.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy jövőre indul el az Egyesült Arab Emírségek első nukleáris erőműve, amelynek működtetéséhez az országnak szakemberekre van szüksége; a képzésben pedig Magyarország segítségére számítanai. A felsőoktatási megállapodás előkészítése is végső fázisba került, így hamarosan 100 emírségbeli ösztöndíjas kezdi meg tanulmányait magyar egyetemeken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!