2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Minden rendben ment a tesztrepülésekenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-19 10:50:40
Semmiféle hiba vagy nehézség nem adódott a vasárnapi tesztrepülésén - közölte vasárnap a British Airways, amelynek Boeing 747-es óriásgépe csaknem három órán át repült, ...

hogy a fedélzeten utazó mérnökök mûszereikkel meghatározzák a vulkáni hamuszemcsék áramlását és hatásait. A BA-val megegyezõ eredményt közölt az Air France is vasárnap. A francia légitársaság közleménye szerint két géppel végeztek tesztrepüléseket, és semmiféle problémát nem észleltek.

A British Airways közleménye szerint a tesztgép fedélzetén utazott a mérnökök mellett a társaság vezérigazgatója, Willie Walsh. A jumbo jet a londoni Heathrow repülõtérrõl indult, majd három órán át repült a szárazföld és az Atlanti-óceán felett, aztán vissza, végül a walesi Cardiffban szállt le, ahol a cég karbantartási központja van. A BA közleménye szerint az óriásgéppel „többféle magasságon végeztek méréseket, háromezer métertõl 12 ezer méterig, de semmiféle hibát nem észleltek a brit légtérben, és azután sem, amikor a gépet Cardiffban átvizsgálták”. A végsõ teszteredményeket hétfõre ígérte a brit légitársaság.

A BA-vel lényegében azonos tartalmú közleményt adott ki vasárnap az Air France, amely ugyancsak tesztrepüléssel mérte a hamuszemcsék sodoródását, köbméterenkénti mennyiségét és oszlási arányát. A közlemény szerint egy Airbus A320-as repült utasok nélkül Párizs és Toulouse között, méghozzá ötször, és „egyetlen alkalommal sem érzékeltek hibát, problémát, nehézséget”. A vezetõ francia légitársaság mellett egy kisebb utasszállító francia cég, az Aigle Azur is mérési repüléseket végzet vasárnap, és közleménye szerint nem észleltek gondot.

A britek és a francia elõtt a német Lufthansa és a holland KLM végzett tesztrepüléseket, és mindkét nagy légitársaság azt jelentette, hogy nem érzékeltek vagy mértek hibát a fontos mûszaki berendezésekben, így a hajtómûvekben, amelyekbe szakértõk szerint bekerülhetnek vulkáni hamuszemcsék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!