2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Tovább gyorsult az ipari termelés növekedéseForrás: hirado.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-12 22:07:56
Címkék: Bihari hírek
Februárban az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 4,4 százalék után. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,0 százalékkal emelkedett – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat megegyezik az egy héttel ezelőtt kiadott első becsléssel.

Az iparon belül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,5, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,2 százalékkal csökkent, nagyrészt az előző évinél enyhébb idő hatására – a februári átlagos középhőmérséklet 3,8 fokkal melegebb volt a tavalyinál.

A tartós fogyasztási cikkek termelése 17,2 százalékkal, a beruházási javaké 9,0 százalékkal múlta felül a tavaly februárit.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban a januári 4,8 százalékról 10,0 százalékra gyorsult februárban a növekedés üteme. A közútigépjármű-gyártás volumene 15,1, míg a közútijármű-alkatrész gyártásáé 4,0 százalékkal emelkedett februárban az előző évihez képest.

 

Illusztráció (Fotó: MTI archívum)

A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában az előző havi 3,2 százalékról 11,4 százalékra lendült fel a kibocsátás növekedése. A híradástechnikai berendezés gyártása 17,3, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 24 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 5,4 százalékkal emelkedett a januári 4,7 százalékos ütemet követően.

Négy hónapja tart a visszaesés a gyógyszergyártásban: a kibocsátás februárban 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása következtében – közölte a KSH.

Az ipar belföldi értékesítése 3,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A gépek és berendezések belföldi eladása 21,8, a villamos berendezéseké 39,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Az élelmiszeripari cégek belföldi értékesítései 2,8 százalékkal emelkedtek, a gyógyszerforgalom visszaesése a januári 15,1 százalékosról 7,2 százalékosra mérséklődött.

Az ipari export volumene 7,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 12,5, a számítógép gyártásé 12,2 százalékkal nőtt. A villamosberendezések kivitele 23,1 százalékos, a gépexport háromhavi csökkenés után 4,1 százalékkal nőtt. A gyógyszerexport január kivételével tavaly augusztus óta csökken éves összevetésben, februárban 6,9 százalékkal.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,5 százalékkal nagyobb volt a 2018. februárinál. Az új belföldi rendelések 6,4, az új exportrendelések 5,4 százalékkal nőttek. A járműipar exportrendelései a múlt év közepe óta nem látott mértékben 12,6 százalékkal nőtt, a villamosberendezésekre 27,3 százalékkal több új export megrendelés futott be.

Az összes rendelésállomány február végén 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműipari megrendelések állománya 13,3 százalékkal, a vegyiparé 16,2 százalékkal, a számítástechnikai gyártóké 7,7 százalékkal magasabb a tavaly februárinál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!