2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Alig van ország, ahol keményebben adóztatnák a fizetéseket, mint ittForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-12 22:36:08
Címkék: Bihari hírek
Csökken az adóék Magyarországon, de még mindig az egyik legmagasabb.

Magyarországnál jobban csak öt OECD-tagállamban adóztatják a fizetéseket – erre jutott a szervezet ma kiadott jelentése. A magyar állam a teljes munkaerőköltség, vagyis a bruttó bér és a munkáltatói terhek összegének 45 százalékát veszi el adóként vagy járulékként.

A munkáltatónak a bruttó bér 19,5 százalékát kell befizetni szociális hozzájárulási adóként, 1,5 százalékát pedig szakképzési hozzájárulásként. A dolgozó bruttó béréből pedig le kell vonni 15 százalék személyi jövedelemadót, 10 százalék nyugdíjjárulékot, 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulékot.

Ennél magasabb adóéket csak Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában és Franciaországban mértek.

Igaz, Magyarország azok között található, ahol tavaly csökkent az adóék, a szociális hozzájárulási adót ugyanis az addigi 22-ről 19,5 százalékosra vitték le.  Ez a teljes adóéket 1,1 százalékponttal csökkentette. Azokban az országokban, ahol ennyire vagy még jobban csökkent az adóék, két lehetséges út létezik az elemzés szerint: az észt és az amerikai kormány adóreformmal próbálkozott, a magyar és a belga pedig a munkáltatói járulékokat csökkentette.

A magyar helyzet abban különleges, hogy a mediánbért kereső dolgozó (vagyis akinél az ország fele jobban, másik fele rosszabbul keres) az átlagosnál kisebb adóékkel szembesül. Rajtunk kívül egyedül a chileiekre igaz ez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!