2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Helyben a helyit: új feldolgozót avattak KörösszakálbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-17 20:12:13
Címkék: Bihari hírek
Körösszakál – A termőföldtől az asztalig – szó szerint ezt valósította meg az elmúlt évek tudatos fejlesztésével az országhatár menti település közfoglalkoztatási programja, benne hangsúlyos szerepben a mezőgazdasággal. A program – mely talajmintavétellel kezdődött 2015-ben, s bogyósok, gyümölcsfák telepítésével, majd hűtőházak építésével folytatódott – a kedden átadott zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemmel teljesedett ki.

Az avatás ünnepélyes pillanata. Akik a szalagot átvágják: (balról) Pálfi Tamás, Vitányi István, Bulcsu László és Lőrincz Leó  -  Fotó: Kovács Zsolt

 

– Szociális, helyi sajátosságú, hosszabb időtartamú és mezőgazdasági programok futnak jelenleg a falunk közmunkaprogramjában, összesen 55 fővel. Az új üzemünkben a helyben termelt zöldséget és gyümölcsöt, köztük szilvát, almát, homoktövist dolgozzuk fel. A „szántóföldtől az asztalig” jellegű élelmiszer-előállító programunk teljes lett a feldolgozóval; mindez bizonyítja, hogy a társadalom egy része által mélyen lesajnált közmunkások milyen csodálatos dolgot tudnak véghez vinni – fogalmazott köszöntőjében Pálfi Tamás polgármester.

 

Példa a gyermekeknek

– Az üzem lehetőséget teremt a helyben lévő foglalkoztatásra, és idővel alkalmas lesz gazdasági társasággá alakulásra is – ezt Lőrincz Leó minisztériumi főtanácsadó mondta avatóbeszédében. Hangsúlyozta: a közmunkában itt részt vevők értéket teremtenek, közösséget alkotnak, gyermekeiknek példát mutatnak, munkaszocializációban vesznek részt. A közmunka élhetőbbé teszi a falut, terület- és gazdaságfejlesztést, valamint munkahely­teremtést is jelent.

 

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte az üzem létrehozását, mint ahogy példaértékű a választókörzetébe tartozó 41 településen folyó közmunka is. Mindez csattanós válasz a főleg ellenzéki oldalról jövő közmunkaprogram-kritikára – mondta.

– Itthon vagyok, és a XX. század végén tanúja voltam, miként épült le a falum, most pedig, a XXI. század elején látom, hogyan épül újra – beszélt Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke. – 150 hektár paradicsomunk volt, aztán jött a tejszövetkezet, ez utóbbi helyén pedig itt a feldolgozóüzem, amely nemcsak a közmunka kiszolgálására alkalmas, hanem másokéra is. Ez mutatja, hogy újjáéled a falum, újjáéled Bihar, mert máshol is van fejlődés.

KZS

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!