2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele vanForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-20 22:08:34
Címkék: Bihari hírek
A folyószámlahitel az egyik legegyszerűbben, ráadásul szabad felhasználású hiteltípus, ugyanakkor csapdákat is rejthet magában. Konkrét hitelcélt ugyan nem szükséges megjelölni, mégsem mindegy, mire használjuk fel, mennyi időre kötjük le a felhasznált hitelösszeget.

 

A folyószámla hitelkeretet egy évre bocsátják rendelkezésünkre a bankok. Ezen idő alatt szabadon rendelkezünk a teljes keretösszeggel: lehívhatjuk, visszafizethetjük, majd akár újból lehívhatjuk. Ráadásul csak abban az esetben kell kamatot fizetnünk utána, ha azt ténylegesen igénybe is vettük.

Ezzel a lehetőséggel azonban csak egy évig élhetünk, ezt követően a hitelkeretet az elmúlt év teljesítménye, eredménye alapján újítja/újíthatja meg a bank. Amennyiben jól alakulnak a dolgok, a megújítást magát az ügyfelek nem is érzékelik: a bank bekéri a szokásos dokumentumokat – beszámoló, főkönyv, korosított vevő-szállító analitika, esetenként bankspecifikus adatszolgáltatási lap –, majd bírál és dönt, a korábban jóváhagyott hitelkeretet pedig változatlan formában használhatjuk a következő 1 éves periódusban.

A csillagok szerencsétlen állása esetén azonban előállhat az a helyzet, hogy a bank a megújítás során csökkenti a meglévő keretösszeget, ad abszurdum egyáltalán meg sem újítja a hitelt. Mikor számíthatunk erre?
Ha az árbevétel drasztikusan visszaesett.
Ha a cég ellen végrehajtást, felszámolást indítottak.
Más banknál lejárt hiteltartozásunk keletkezik.
Ha a cég tulajdonosával, vagy ügyvezetőjével szemben bírósági eljárás indul stb.

Mire érdemes használni a folyószámlahitelt?

Fontos tehát, hogy csak olyan célokra használjuk fel a keret adta plusz forrást, ami lehetővé teszi, hogy a pénz a hitelkeret lejártáig vissza is kerül a számlánkra.

Milyen helyzetekben tudjuk a folyószámlahitelt rendeltetésszerűen használni? Fő szabályként ez a finanszírozási forma kifejezetten az átmeneti likviditás hiány kezelésére való.

Felsoroltunk pár példát, hogy mik lehetnek ezek:
Visszaigényelhető áfa átmeneti finanszírozására.
Vevőknek nyújtott hosszabb fizetési határidő megfinanszírozása.
Munkavállalók bérének és járulékának kifizetésére – későbbi árbevétel beérkezés esetén.
Alapanyagok, továbbértékesített szolgáltatások finanszírozására.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!