2019. október 19. Szombat, Nándor.
 
Az ûrrepülést nem bénítja a vulkáni hamuForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-19 13:22:56
Nem jelent problémát a Discovery hétfõre tervezett leszállásánál az európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhõ - közölte vasárnap a NASA. Egy nappal azután, ...

hogy az ûrsikló levált az épülõ Nemzetközi Ûrállomásról, a hét asztronauta elkezdte a végsõ elõkészületeket a visszatérésre a floridai Kennedy ûrközpontba.

„Az izlandi vulkánkitörés nincs hatással a Discovery landolására, mivel a visszatérési útvonal távol van a hamufelhõ vonulásától” - ez áll az ûrközpont üzenetében, amely a Twitteren jelent meg. Most elõször történt meg, hogy négy nõ volt egyszerre az ûrállomáson. Ugyancsak ez volt az elsõ alkalom, hogy egyszerre két japán asztronauta volt a kozmoszban.

Az ûrrepülõgéppel dokkolt április 7-én két amerikai és egy japán nõ, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson valamint a japán Jamazaki Naoko, míg a Szojuz TMA-18 orosz ûrhajóval április 4-én érkezett az ugyancsak amerikai Tracy Caldwell Dyson. A Discovery több tonna utánpótlást, több zsák tudományos felszerelést, köztük a külsõ szerelési munkákhoz szükséges ûrruhákat szállított az állomásra.

Ez volt a NASA idei második, míg a Discovery ûrsikló utolsó elõtti útja, mert õsszel az egész, 1981-ben forgalomba állított flottát nyugdíjba küldik. Május közepén az Atlantist, július végén az Endeavourt lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery ûrsiklóval, ezután már csak az orosz Szojuz ûrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Ûrállomásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!