2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekreForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-24 06:43:52
Címkék: Bihari hírek
Térdprotézisműtétre például 10 hónap a várakozási idő az egri kórházban.

 

Bár Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter szerint rövidültek a várólisták, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbra is van olyan műtét, amire akár 307 napot is várni kell – derül ki az Mfor.hu összesítéséből.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa szerint a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésnél átlagosan 195 napot kell várnia a betegeknek (a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 184 nap, a Semmelweis Egyetemen 209 nap a tényleges várakozási idő). Noha a NEAK szerint ezek a tényleges várakozási adatok a mérvadóak a páciensek számára, a legutóbbi tervezett időpont a Semmelweis Egyetemen 2021. augusztus 12., ez pedig 843 napra van.

A lap szerint a várólisták tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet, ugyanis több beavatkozás esetében is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a leghosszabb a várólista: csípőprotézis-műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista, diagnosztikus szívkatéterezésnél a 18 napos várakozási idővel szemben itt 40 napot kell várni, gerincsérvműtétre az országos átlag 10 nappal szemben 33 napot, mandula- és orrmandulaműtétre 17 nap helyett szintén 33 napot.

A térdprotézisműtéteknél átlagosan 127 napos várólistára lehet számítani a NEAK adatai szerint, Észak-Magyarországon viszont ennél rosszabb a helyzet: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház traumatológiáján 128 napos a várólista, ugyanezen intézmény ortopédiáján viszont már 265 napos, az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben pedig 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége.

A dél-dunántúli régióban gerincstabilizáló beavatkozásra kell sokat várni: a megelőző 6 hónapban az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, itt viszont 204 nap, a Pécsi Tudományegyetemen 226 napig kell kitartania a pácienseknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!