2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Örülhetnek az állattartók: jó darabig olcsó lesz a kukorica és a szójaForrás: agrarszektor.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-24 21:03:00
Címkék: Bihari hírek
Az északi féltekén még nem fejeződött be a kukorica vetése, a déliről azonban már érkeznek a betakarítási hírek. Kukoricából Brazíliában és Argentínában idén remek aratási eredmények születtek, ahogy tavaly ősszel Ukrajnában és tulajdonképpen Európában is. A szója terméseredményei is bőséget ígérnek idén, míg a repcét Ukrajnából kell majd a szokásosnál nagyobb mennyiségben pótolni.

Brazíliában pillanatnyilag 94 millió tonnára teszik a betakarított kukorica mennyiségét, ami súrolja a két évvel ezelőtti kiváló évjárat zárószámát, a tavalyit pedig 16 százalékkal múlja felül. Argentínában 48 millió tonna tengeri kerülhet a raktárakba, ami az USDA várakozásait is felülmúlja, és 50 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti mennyiséget, de a két évvel ezelőtti csúcsévhez mérten is 14,6 százalékos előrelépést jelent.

A tavalyi kukoricaaratás az északi féltekén is jobb eredményeket hozott a vártnál, ami az európai aszály idején mindenkit meglepett. Ukrajnában csaknem 36 millió tengerit hordtak le a táblákról, ami 29 százalékkal haladta meg a 2016. évi, kiváló évjárat eredményét. Európa egésze enyhe emelkedéssel, de szintén felül tudta múlni a rekordokban bővelkedő 2016-os év eredményét, 63 millió tonnát aratott a közösség. Idén Románia is 14 százalékkal több kukoricát szállított le a fekete-tengeri kikötőbe, így nem meglepő, ha a betakarításkor magas szintről induló kukoricaár februártól szinte folyamatosan csökken.

 

 

Brazíliában a szója betakarított mennyisége is eldőlt, kevesebb lett az előrejelzettnél, de így is csaknem 114 millió tonna. Ez 7 százalékkal rosszabb, mint amit tavaly produkáltak. Eközben Argentínában 56,8 millió tonna szójababra van kilátás, ez elképesztő, 66 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez mérten, viszont nem rendkívüli az ország életében: két évvel ezelőtt is hasonlóan jó évet zártak.

Az északi féltekén számunkra Ukrajna szójatermelése bír jelentősséggel, ahol 2018-ban 4,46 millió tonna szójababot arattak, ami 14 százalékkal volt több a tavalyinál, de nem számít rendkívülinek. Összességében biztosra vehető, hogy bőséges lesz ebből a terményből a piaci kínálat, amit a szójadara jelenlegi nyomott ára is jelez (CBOT: 95 ezer Ft/t).

A mostani szezon már sokkal több aggodalomra ad okot. A repce vetésterülete alapján Európában a kínálat erőteljes csökkenése biztosra vehető. Uniós szinten legalább 15 százalékkal kisebb repcetermő területtel lehet számolni a tavalyihoz mérten, a csökkenés mértéke Franciaországban (-24 százalék) és Németországban (-22 százalék) a legnagyobb, éppen a két legfontosabb repcetermelő tagállamban. Európát Ukrajna fogja kisegíteni a repceínségből, ott tavaly 25 százalékkal több, 2,75 millió tonna termett az enyhe télnek köszönhetően.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!