2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Egyre kevesebb a dizájnerdrog MagyarországonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-25 06:11:11
Címkék: Bihari hírek
Folyamatosan áramlanak be a magyar piacra az új dizájnerdrogok, csak tavaly 14 új szer került fel a magyar hatóságok listájára. A korábban trendi kábítószerek közül vannak, amik újra divatba jönnek, de vannak olyanok is, amik szépen lassan eltűnnek. Gyakran előfordul, hogy maguk a dílerek sem tudják, hogy milyen anyagból milyen kábítószert készítenek. A magyarországi droghelyzetről Fülöpné Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense beszélt a Magyar Hírlapnak.

Európában nagyjából 10 éve terjedtek el a dizájnerdrogok, 2010-ben tömegesen megjelent az a mephedron nevű anyag, amit csak „Kati” vagy „Zsuzsi” néven ismernek az utcákon. Rá egy évre jöttek ennek az anyagnak a különböző változatai, például a pentedron, ami „kristály” néven vált ismerté.

Igaz, később a használók legalább harminc másik anyagra is ezt a nevet használták – mondta a Magyar Hírlapnak Fülöpné Csákó Ibolya.

Ezekre a dizájnerdrogokra 2012-től van szabályozás, ennek eredményeként rengeteg ilyen szert foglaltak le 2012 és 2014 között, ami a tudatmódosító szerek 70 százalékát kitette.

Ezt tavaly év végére sikerült leszorítani 30 százalékra.

A katinont, vagyis a kristályt nem keverik semmivel, magában használják, a szintetikus kannabinoidokat viszont feloldják valamiben, például acetonban, és az így kapott oldatot ráteszik valamilyen növényi törmelékre. Beáztatják, szárítják, és ha kész, akkor belesodorják cigarettába, és elszívják.

A fogyasztók a drogokhoz szükséges anyagokat Kínából az interneten is megrendelhetik.

 

Dizájnerdrog – IllusztrációForrás: Police.hu

Fülöpné Csákó Ibolya elmondása szerint dizájnerdrogok listáját gyakran kell frissíteni, mivel csak 2018-ban 14 új anyaggal bővült a lista.

Amióta 2005-ben az uniós országok bevezették a közös monitoring rendszert, több mint hatszáznyolcvan új szert regisztráltak az EU államaiban – mondta, majd hozzátette, hogy ez a szám folyamatosan, évről évre csökken, mivel megváltoznak a trendek. Az amfetamin például 2010-re szinte teljesen eltűnt. A legújabb anyag a piacon a fentanil, ami eddig itthon nem nagyon fordult elő, tavaly tört be az etil-hexedron, és a kannabinoid változatai is megjelentek.

A szakértő szerint a magyar kábítószeresek mindenevők, sokszor a dílerek sem tudják, miből állították elő az anyagot.

Egyrészt nem egzakt módon mérik ki az adagokat, másrészt gyakori, hogy több különböző szerből állítanak elő egy harmadikat – mondta a lapnak Fülöpné Csákó Ibolya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!