2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Európában közösen enyhítik a légtérzáratForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-20 08:28:40
Csökkenhet a káosz, több repülõ indulhat útnak keddtõl Európában, miután az uniós légügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy három zónára osztják Európa légterét.

Az egyikben teljesen szabad lesz a légiközlekedés, a másodikban csak néhány repülõt engednek majd be, harmadikban továbbra is tilos lesz a repülés. A zónák határait az európai légiközlekedés biztonságáért felelõs szervezet jelöli ki.

Keddtõl együttesen enyhítik az izlandi vulkáni hamufelhõ miatt elrendelt légtérzárlatokat, és repülési tilalmakat az Európai Unióban - jelentette be az Európai Bizottság a tagállamok közlekedési minisztereinek hétfõi videó-konferenciáját követõen. "Kedd reggeltõl fokozatosan egyre több légi járatot indítunk újra" - mondta az Unió közlekedési biztosa. Siim Kallas hozzátette: "A légi biztonság ügyében azonban nem kötünk kompromisszumot. Minden döntésnek tudományos adatokon és szakértõi vizsgálaton kell alapulniuk".

Az ötödik napja tartó légi közlekedési korlátozások miatt több tízezer európai rekedt külföldön. Az Európán kívül rekedt utasok számára akkor is hetekig eltarthat, míg haza tudnak jutni, ha visszaáll a menetrendszerinti közlekedés. A felduzzadt tömeg hazaszállítására ugyanis nincs elég gép.

A repülési tilalmakat több légitársaság is túlzott mértékûnek tartja. A légtérzárlatok óriási veszteséget jelentenek a cégeknek. Az Unió repülési tilalmat enyhítõ döntésétõl függetlenül Nagy-Britannia, Franciaország és több más állam is bejelentette, hogy keddtõl kezdve ismét megnyitja országa légterét a kereskedelmi célú légi járatok elõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!