2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Szennyezett orosz olaj: hozzá kellett nyúlni a magyar biztonsági kőolajkészlethezForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-01 11:58:46
Címkék: Bihari hírek
A százhalombattai finomító ellátásához felszabadították a biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százalékát. Ez másfél-két hónapra elegendő a finomítónak, azt még nem tudni, mikor indul újra a szállítás a leállított Barátság vezetéken.

 

Az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyarországi kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása az oroszországi kőolajszennyezés miatt leállított szállítás ellenére - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kaderják azt is bejelentette, hogy az energiapolitikáért is felelős innovációs miniszter, Palkovics László kedden a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj válik elérhetővé a Mol számára.

Hozzátette, ez a mennyiség a biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka.

Az államtitkár felidézte, hogy április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek a Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben. A Mol múlt pénteken döntött az átvétel leállításáról.

Az alternatív ellátás biztosítása érdekében a Mol-csoport igyekszik fokozni az Adria-vezetéken keresztüli beszállításokat, de emellett

a százhalombattai finomító ellátása érdekében szükségessé vált a biztonsági kőolajkészletek felszabadítása - mondta Kaderják Péter. Hozzátette, hogy a Molnak értékesített mennyiséget az év végéig visszapótolják.

Az államtitkár elmondta, a szerves klórvegyületek magas koncentrációban már rövid távon is jelentős korróziót okoznak a finomítói technológiai rendszerekben.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Barátság vezetéken szállított kőolaj szervesklorid-tartalma mikorra állhat vissza a szennyezés előtti szintre.

A Belnyeftyehim fehérorosz állami kőolajipari konszern kedden azt közölte, hogy több hónapig tartó munkára lesz szükség ahhoz, hogy vissza tudják állítani a tiszta olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken. A Belta fehéroroszországi állami hírügynökség idézi a Barátság kőolajvezeték egy ottani kezelőjét, aki arról beszélt, hogy az oroszországi, fehéroroszországi, ukrajnai és lengyelországi vezetékekben becslések szerint 5 millió tonna szennyezett oroszországi olaj lehet.

A Belnyeftyehim közleménye szerint mintegy 50 ezer tonna szennyezett olajat kellene eltávolítani a kőolajvezeték oroszországi részén, és további 120 ezer tonnát a fehéroroszországi oldalon. A szennyezett olajat Fehéroroszország a maziri finomítóban fogja tárolni. A Belnyeftyehim hozzátette, hogy ezzel a Barátság kőolajvezeték csupán egy vonalát állítanák helyre, a teljes helyreállításhoz több hónapnyi munkára lesz szükség.

Kaderják Péter úgy fogalmazott: a helyzet komoly, de kezelhető. A kőolaj és kőolajtermék készletezés rendszerének fenntartása mellett az elmúlt években megtörténtek azok a fejlesztések, amelyek megteremtették a több lábon állás lehetőségét a hazai olajipar területén is - hangsúlyozta.

Az államtitkár azt is mondta, hogy az Adria kőolajvezeték alternatív csővezetékes összeköttetés Magyarország számára. A vezeték 20 millió tonna éves szállítási kapacitású, Magyarországra 14 millió tonna kőolaj eljuttatására alkalmas, ami megegyezik a százhalombattai és a pozsonyi finomítók együttes kapacitásával. Az Adria a Barátság-vezeték esetleges tartósabb kiesése esetén is teljes ellátási garanciát jelent Magyarországnak.

Kaderják Péter kitért arra, hogy az ITM folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, szükség esetén további intézkedéseket is hoz.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a felszabadított biztonsági készlet másfél-két hónapra elegendő mennyiséget jelenthet a százhalombattai finomítónak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!