2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Bizonytalan a repülés EurópábanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-20 12:33:57
Továbbra is nagy a bizonytalanság az európai repülésben, annak ellenére, hogy az uniós légügyi hatóságok az este enyhítettek a vulkáni hamufelhõ miatti zárlaton.

A légteret három zónára: tiltott, akadálytalanul repülhetõ és kockázatos körzetre osztották, és azt ígérték, ma már több járat szállhat fel és le. Számos ország azonban még mindig zárva tartja légterét, ráadásul Izland felõl újabb sûrû hamufelhõ közelít a kontinens felé.

"Leszállt" - hirdeti a tábla müncheni reptéren. Utasok milliói vártak világszerte erre, és arra, hogy felszálljanak a gépek Európából illetve Európa felé. Az uniós közlekedési miniszterek döntése alapján ma reggeltõl már több területen lehet repülni, mint eddig. Franciaországban például azt ígérik, hogy járatok kétharmada menetrendszerûen közlekedik majd a nap folyamán. Ugyanakkor több olyan ország is van, ahol hamu miatt még mindig nem oldották fel a légtérzárlatot.

Több országban úgy döntöttek, hogy csak a hosszútávú járatokat indítják útnak, ráadásul ezek repülését is szigorú szabályokhoz kötik. A gépek legfeljebb 5500 méteres magasságba szállhatnak fel, ahonnan a pilóták a mûszerek nélkül, saját érzékszerveikkel is képesek tájékozódni.

"Az utasok biztonsága a legfontosabb számunkra" - ígérte a holland KLM légitársaság elnöke.

A krízisnek azonban még nincs vége, hiszen az izlandi vulkán továbbra is okádja a füstöt, és számos reptér még zárva tart. Ráadásul van, akinek napokig vagy akár hetekig kell majd várnia, mire helyet kap egy repülõn.

"Nagyon örülünk, hogy eljutunk Európába, de az apámnak itt kell maradnia" - mesélte egy dán utas. A családból ugyanis csak ketten fértek fel a Chicagóból Rómába tartó gépre.

Egy másik férfi üres pénztárcáját mutatja a kamerának, és azt mondja, hogy a szállásra, az élelemre és a késlekedésbõl fakadó más kiadásokra eddig 3 millió forintnak megfelelõ összeget költött.
Néhány New York-i család egyébként a reptereken rekedtek segítségére sietett és saját otthonaikba befogadták õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!