2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nehezen azonosíthatók a fekete doboz felvételeiForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-20 12:47:27
Lengyel szakértõket hívtak segítségül hétfõn az orosz hatóságok, hogy együtt próbálják meg azonosítani a repülõ személyzetének hangjait azon a hangfelvételen, amelyet a lezuhant lengyel államfõi gép fekete doboznak nevezett adatrögzítõi tartalmaznak.

A szerencsétlenség ügyében nyomozó orosz vizsgálócsoport szerint a repülési adatokat tartalmazó két adatrögzítõ információt sikerült elemezniük. De a harmadik fekete dobozt, a pilótafülkében a tragédiát megelõzõ beszélgetéseket rögzítõ hangfelvételt még nem sikerült teljesen feldolgozniuk. A felvétel ugyanis "zajos és nehezen értelmezhetõ". Ezért a pilótafülke hangfelvételét tartalmazó adatrögzítõt az oroszok átadták a lengyel hatóságoknak.

A vizsgálatban az orosz hatóságok arra próbálnak meg választ találni, hogy a lengyel elnöki különgép pilótái miért próbáltak meg landolni a sûrû ködben az oroszországi Szmolenszk katonai repülõterén. Annak ellenére, hogy a légi irányítók figyelmeztették õket a rossz látási viszonyokra, és arra utasították a pilótákat, hogy válasszanak egy másik környékbeli repülõteret a leszállásra.

A lengyel elnököt, Lech Kaczynskit és diplomáciai küldöttségét szállító különgép április 10-én zuhant le Oroszországban. A Tu-154-es típusú gép rossz idõjárási körülmények közt, sûrû ködben fáknak ütközött a leszállás közben, és néhány száz méterre Szmolenszk repülõterétõl a földbe csapódott a katyni erdõben. A tragédiát a repülõgépen senki nem élte túl. A szerencsétlenségben összesen 96-an haltak meg, köztük a második világháborús, katyni mészárlás áldozatainak rokonai is. Az elnök és kísérete ugyanis éppen arra a gyászszertartásra tartottak, amelyet az egykori szovjet hadsereg által, a katyni erdõben lemészárolt több tízezer lengyel katonatiszt és értelmiségi áldozat emlékére szerveztek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!